-
HOTELE, KTÓRE MUSISZ ODWIEDZIC
- Zawoja 1725 - Slow Life Cabins (Beskidy)
- Alpejski Dwór Międzygórze Pensjonat (Kotlina Kłodzka)
- Amani Tiwi Beach Resort**** (Kenia)
- Aries Hotel & Spa**** (Zakopane)
- Bliżej Nieba (Beskid Wyspowy)
- Bumerang - Ośrodek Wypoczynkowy (Kąty Rybackie Morze Bałtyckie)
- Daj spokój (w Szczyrku)
- Dom na Padole (Tylmanowa - Gorce)
- Dom Pod Skałą (Sudety)
- Domy Konesera (Mazury)
- Farma Noe (Kaszuby)
- Folwark Bielskie (Mazury)
- Folwark Jackowo (k. Łeby Morze Bałtyckie)
- Folwark Wrzosówka - agroturystyka (Sudety)
- Hilton Garden Inn Krakow Airport**** (Kraków)
- Hotel Galery 69**** (Mazury)
- Hotel Jakubus*** (Dolnyśląsk)
- Hotel Kopieniec Fizjo-Med SPA**** (Murzasichle Tatry)
- Hotel Król Kazimierz**** (Kazimierz Dolny)
- Hotel Limanova*** (*!) (Beskidy Limanowa)
- Hotel Masuria**** (Mazury)
- Hotel Sadova**** (Gdańsk)
- Hotel Zamek Gniew (Pomorskie)
- HOT_elarnia**** (Puszczykowo k. Poznania)
- Jeziorownia (Jarosławiec Morze Bałtyckie)
- Kliszczadzka Koliba (Beskidy)
- Modrzewie Park Hotel*****
- Natura Mazur (Mazury)
- Osada nad Babieńskim Potockiem (Pieniny)
- Ośrodek Konferencyjno-wypoczynkowy KOCIERZ*** (Beskid Mały)
- Park Hotel Łysoń*** (Andrychów)
- Pałac Romantyczny
- Pałac Zdunowo (Mazowieckie)
- Polna Zdrój (Sudety)
- POZIOM 511 Design Hotel I SPA**** (Jura krakowsko-częstochowska)
- Poziom 511 Design Hotel I SPA**** (Jura krakowsko-częstochowska)
- Siedlisko Jagiele - agroturystyka (Mazury)
- Siedlisko na Wygonie (Mazury)
- Stare Kino Cinema Residence**** (Łódź)
- Stary Tartak**** (Iława Mazury)
- Tabaszówka (Krynica Beskid Sądecki)
- Villa Collis (Bieszczady)
- Villa Toscana Boutique (Murzasichle)
- Warsaw Plaza Hotel**** (Warszawa)
- Westerland (Chocz)
- Zamek RYN**** (Mazury)
- Łosia Chata (Podlasie)
-
NA WIDELCU A BITE TO EAT - spis recenzji restauracji
- BRASSERIE OLYMPIQUE - Hotel Francuski
- Aika
- Albertina Restaurant & Wine (2022)
- Alpino (Zamkniete)
- Amfora Restaurant & Cocktail Bar (Katowice)
- Ancho (zamknięte)
- Atelier Amaro* (Warszawa)
- Bal (Zamknięte)
- Bazylia
- Bałkanica (Zamknięte)
- Bistro The Hours
- Boccanera
- Bococa Bistro
- Bombonierka - Candy Shop
- Bon Appetit (Zamknięte)
- BonJour Cava
- Brasserie Sztuka (zamknięte)
- Browar Lubicz
- Bubble Waffle (Zamknięte)
- By The Way
- C.K Browar
- Cafe Młynek
- Carioca Resto Bar (Zamknięte)
- Carioca Snack Bar (zamknięte)
- Carl & Bart
- Chiński Pałac (Kraków)
- Choco Cafe
- Chwila Rozkoszy (Wadowice)
- Corleone
- Corner Burger (Zamknięte)
- Cytrynowy Pieprz (Jelenia Góra)
- Domino's Pizza
- Duży Pokój
- EDO Fusion
- EDO Sushi
- Edo Sushi (up date 2022)
- El Toro (Zamknięte)
- Eliksir (Gdańsk)
- EN PLATO (Zamknięte)
- Enoteka Pergamin
- Filipa 18 Food Wine Art
- Fiorentina Restauracja
- Folk Restauracja (Zamknięte)
- Food & People By Pastrami Deli
- Fornada (Zamknięte)
- Ganesh Restauracja Indyjska (Zamknięte)
- Ganesh Ursynów (Warszawa)
- Gąska
- Genji Premium Sushi
- Góralski Browar
- Gospodarstwo Podskalany
- Gospodarstwo Podskalany Truskawki
- Grande Grill
- Grube Ryby
- Gruzińskie Chaczapuri
- Haiku
- Halka (Zakopane)
- Hello India Restaurant
- HUA HE SUSHI &special
- Jak za dawnych czasów
- Jak za dawnych czasów na Placu Imbramowskim
- Kamo (zamknięte)
- Karczma Tabakowy Chodnik
- Kaze (zamknięte)
- Kelleran Coffee
- Kogel Mogel
- Konfederacka 4 (Zamknięte)
- Krakowska Manufaktura Czekolady
- Kto wypuścił Skowronka?
- Le Scandale Garden
- Lody Argasińscy
- Lokal - Burgers & More (Zamknięte)
- Luminaa (zamknięte)
- Magnifica Restauracja
- Malinowy Anioł
- Mamma Mia
- Manufaktura (zamknięte)
- Marcelino Chleb i Wino (Zamknięte)
- Marchewka z Groszkiem
- Małopolski Wagon Rodzinnie
- Mięta
- Milano Restauracja (zamknięte)
- MoaBurger (Zamknięte)
- Moo Moo Steak & Wine
- Moo Moo Steak and Burger Club
- Morela
- Mr.Broda Pastrami
- Musso Sushi
- Nadwiślańska 5 Resto & Vodka bar (Przeniesiony)
- Nakryto
- Naleśnikomania (Zamknięte)
- NapNapCafe (Zamknięte)
- Negatyw (zamknięte)
- Nine Kitchen (Zamknięte)
- No 7
- OCH (Ochotnica)
- Od Jajka Do Jabłka
- Orzo People Music Nature
- Palermo (zamknięte)
- Pan Da Jeść (Zamknięte)
- Pan Kasztan
- PapaYo (Zamknięte)
- Papryczki 5 Kraków
- Parampara Indian Cuisine & Culture (Zamknięte)
- Parobar
- Pastrami Deli Kraków
- Pinakoteka (Zamknięte)
- Pizzeria Trzy Papryczki
- Plac Nowy 1
- Plac Nowy 1 (up date 2020)
- Pod Norenami
- Pod Sokołem (Zamknięte)
- Podgórski Salon Degustacyjny (Zamknięte)
- Pstrąg Ojcowski
- Radisson Blu (Zamknięte)
- Rancho Texas (zamknięte)
- Relais & Châteaux Hotel Copernicus
- Restart Szeroka
- Restauracja Kazimierz
- Restauracja Leonardo (rzecz się ma o piwie)
- Restauracja Leonardo (rzecz się ma o winie)
- Resto Illuminati (Zamknięte)
- Roti Roti (Zamknięte)
- Ruru Udon Asian Noodle
- Russian Enzo (zamknięte)
- Saint Jacques (Warszawa)
- Samui
- Santa Maria Pizzeria
- Shake & Bake (zamknięte)
- SiSi Organic Bistro (Zamknięte)
- Siła Smaku (zamknięte)
- Skansen Smaków
- Smakołyki (Zamknięte)
- Sofa (Tarnów)
- Stacja Zabłocie
- Sushi 77
- Sushi Square (zamknięte)
- SushiRo
- SushiRolls Grab&Go
- Szara Gęś
- Sławkowska 1
- Sławkowska 1 ( up date 2022)
- Tao by Zen
- Tartaczna Chata (Iława)
- TASCA Ruczajnik
- Tata Sushi
- The Chicken Club (zamknięte)
- Tradycyja
- Tratoria Pergamin
- Trattoria Mia (zamknięte)
- Trattoria Soprano.
- Trezo
- Umami (Pyskowice)
- Urara sushi & hot pot & shabu shabu
- Vanilla Sky
- Veganic (Przeniesiona)
- Vintage Restauracja i Winiarnia
- Voila Restaurant
- Voila Restaurant (Przeniesione)
- W Catering & Event
- W starej kuchni
- Well done
- Wielopole 3 (Zamknięte)
- WiśniOOFka (Kraków)
- Worek Pszenicy (Zamknięte)
- Włoska
- Włoska (Sukiennicza 8) (up date 2022)
- Yellow Dog (zamknięte)
- Zakąski Wadowice (Zamknięte)
- Zakładka
- Zen Sushi Bar
- Zlata Ulicka (zamknięte)
Do napisania tej recenzji zmobilizowała mnie rozmowa z moim znajomym, który uparcie twierdził, że skandalem jest mój post na FB dotyczący Browaru Lubicz oraz, że straciłam smak. I być może było by to prawdą, gdyby nie fakt, że ostatnio jadł w Browarze Lubicz w kwietniu a ja byłam tam raptem parę dni temu... Dlatego tą recenzję dedykuję Wszystkim, którzy chcieli by się przekonać, że są w błędzie.
Najpierw zacznę od tego, że Browar Lubicz serwuje obłędne piwo. Lekkie i orzeźwiające, bez nuty goryczy. To właśnie tu – w murach, gdzie zadomowił się duch staropolskich obyczajów - od ponad 170 lat warzono znane w całej Galicji piwo. Podczas konkursu Golden Beer Poland na V Forum Technologii Browarniczych odbywającego się w październiku 2015 piwa z Browaru Lubicz zajęły medalowe miejsca:
-
Piwo Lubicz Ciemne w kategorii Ciemny Lager Pełny zajęło I miejsce i zdobyło złoty medal
-
Piwo Lubicz Alt w kategorii piw Specjalnych zajęło II miejsce i zdobyło srebrny medal
- Piwo Lubicz Marcowe w kategorii Jasny Lager Pełny zajęło III miejsce i zdobyło brązowy medal
Można je degustować w pięknych wnętrzach browaru lub zabrać na wynos w cenie 6 zł za butelkę 0,5 - co oczywiście uczyniłam. Było niezwykłą przyjemnością picie browarku w moim zaciszu balkonowym, kiedy skwar miasta powoli stygł, szukając wytchnienia w nadchodzącym wieczorze. Prawie taką samą jak picie go w towarzystwie pięknych kobiet, w pofabrycznym budynku Dawnej Słodowni, pochodzącej z drugiej połowy XIX wieku podczas lipcowego wieczoru.
I powiem Wam szczerze, że nie wiem czy jedzenie jest oprawą do piwa, czy piwo oprawą do jedzenia ale nowa karta, którą wprowadził nowy Szef Kuchni jest fajna. Fajne są ceny, fajne jest menu, fajne są propozycje dań. Młody Szef, jeszcze nie zblazowany manierą gastronomii, serwuje dania kuchni polskiej i regionalnej, niemniej w każdej potrawie można dostrzec jego fascynację pewnymi nowatorskimi technikami czy też wyczuć jeszcze tę nutę energii i kreatywności.
Tatar wołowy z suszonymi pomidorami i pieczonymi karczochami (37 zł) był znakomity. Świeży, idealnie posiekany, lekki, wakacyjny. Carpaccio z polędwicy wołowej z zielonym pieprzem, czosnkiem, ziołami, parmezanem, rukolą i nutą oliwy truflowej (39 zł), rozpływało się w ustach dzięki swojej delikatności a bogata ilość składników towarzyszących nadawała mu fajny smak.
Drugie danie przysporzyło nam nieco problemów, bo "na wszystko miałyśmy ochotę", niemniej jednak najlepszym wyborem była polecana przez Szefa Kuchni Dorada w papilocie z cytryną, duszonymi warzywami i ziołami (55 zł) oraz Filet z kaczki sous vide z czerwona kapustą, kluskami leniwymi i sosem z czerwonej porzeczki oraz trawy żubrowej (47 zł). Kaczka genialna! Jestem wielkim fanem metody sous vide jeśli o mięsa chodzi, do tego uwielbiam połączenia z sosami z kwaśnych owoców dlatego dla mnie danie fantastyczne. Delikatne mięso, lekko różowe z przyrumienioną skórą, z lekkością dało się kroić i z przyjemnością zjadać. Dorada z wyczuwalną nutą cytryny orzeźwiała. I w akompaniamencie doskonałego piwa był to bardzo fajny, treściwy posiłek.
Na deser dałyśmy się namówić z łakomstwa ale faktem jest, że ciasto czekoladowe z sosem borówkowym (25 zł) jest obłędne.
Namawiam Was gorąco na tą browarno-kulinarną rozpustę, zwłaszcza, jeżeli byliście kiedyś tam i coś tam się Wam wydaje, że wiecie o tym miejscu. Ja wiem jedno: jest smacznie, jest genialne piwo i jest fajnie! I można zabrać do domu 😉