-
HOTELE, KTÓRE MUSISZ ODWIEDZIC
- Zawoja 1725 - Slow Life Cabins (Beskidy)
- Alpejski Dwór Międzygórze Pensjonat (Kotlina Kłodzka)
- Amani Tiwi Beach Resort**** (Kenia)
- Aries Hotel & Spa**** (Zakopane)
- Bliżej Nieba (Beskid Wyspowy)
- Bumerang - Ośrodek Wypoczynkowy (Kąty Rybackie Morze Bałtyckie)
- Daj spokój (w Szczyrku)
- Dom na Padole (Tylmanowa - Gorce)
- Dom Pod Skałą (Karkonosze)
- Dom Pod Skałą 2023 (Karkonosze)
- Domy Konesera (Mazury)
- Farma Noe (Kaszuby)
- Folwark Bielskie (Mazury)
- Folwark Jackowo (k. Łeby Morze Bałtyckie)
- Folwark Wrzosówka - agroturystyka (Sudety)
- Hilton Garden Inn Krakow Airport**** (Kraków)
- Hotel Galery 69**** (Mazury)
- Hotel Jakubus*** (Dolnyśląsk)
- Hotel Kopieniec Fizjo-Med SPA**** (Murzasichle Tatry)
- Hotel Król Kazimierz**** (Kazimierz Dolny)
- Hotel Limanova*** (*!) (Beskidy Limanowa)
- Hotel Masuria**** (Mazury)
- Hotel Sadova**** (Gdańsk)
- Hotel Zamek Gniew (Pomorskie)
- HOT_elarnia**** (Puszczykowo k. Poznania)
- Jeziorownia (Jarosławiec Morze Bałtyckie)
- Kliszczadzka Koliba (Beskidy)
- Modrzewie Park Hotel*****
- Natura Mazur (Mazury)
- Osada nad Babieńskim Potockiem (2023 Pieniny)
- Osada nad Babieńskim Potockiem (Pieniny)
- Ośrodek Konferencyjno-wypoczynkowy KOCIERZ*** (Beskid Mały)
- Park Hotel Łysoń*** (Andrychów)
- Pałac Romantyczny
- Pałac Zdunowo (Mazowieckie)
- Polna Zdrój (Sudety)
- POZIOM 511 Design Hotel I SPA**** (Jura krakowsko-częstochowska)
- Poziom 511 Design Hotel I SPA**** (Jura krakowsko-częstochowska)
- Siedlisko Jagiele - agroturystyka (Mazury)
- Siedlisko na Wygonie (Mazury)
- Stare Kino Cinema Residence**** (Łódź)
- Stary Tartak**** (Iława Mazury)
- Tabaszówka (Krynica Beskid Sądecki)
- Villa Collis (Bieszczady)
- Villa Toscana Boutique (Murzasichle)
- Warsaw Plaza Hotel**** (Warszawa)
- Westerland (Chocz)
- Zamek Karpniki*****
- Zamek RYN**** (Mazury)
- Łosia Chata (Podlasie)
-
NA WIDELCU A BITE TO EAT - spis recenzji restauracji
- BRASSERIE OLYMPIQUE - Hotel Francuski
- Aika
- Albertina Restaurant & Wine (2022)
- Alpino (Zamkniete)
- Amfora Restaurant & Cocktail Bar (Katowice)
- Ancho (zamknięte)
- Atelier Amaro* (Warszawa)
- Bal (Zamknięte)
- Bazylia
- Bałkanica (Zamknięte)
- Bistro The Hours
- Boccanera
- Bococa Bistro
- Bombonierka - Candy Shop
- Bon Appetit (Zamknięte)
- BonJour Cava
- Brasserie Sztuka (zamknięte)
- Browar Lubicz
- Bubble Waffle (Zamknięte)
- By The Way
- C.K Browar
- Cafe Młynek
- Carioca Resto Bar (Zamknięte)
- Carioca Snack Bar (zamknięte)
- Carl & Bart
- Chiński Pałac (Kraków)
- Choco Cafe
- Chwila Rozkoszy (Wadowice)
- Corleone
- Corner Burger (Zamknięte)
- Cytrynowy Pieprz (Jelenia Góra)
- Domino's Pizza
- Duży Pokój
- EDO Fusion
- EDO Sushi
- Edo Sushi (up date 2022)
- El Toro (Zamknięte)
- Eliksir (Gdańsk)
- EN PLATO (Zamknięte)
- Enoteka Pergamin
- Filipa 18 Food Wine Art
- Fiorentina Restauracja
- Folk Restauracja (Zamknięte)
- Food & People By Pastrami Deli
- Fornada (Zamknięte)
- Ganesh Restauracja Indyjska (Zamknięte)
- Ganesh Ursynów (Warszawa)
- Garnish Food&Wine
- Gąska
- Genji Premium Sushi
- Góralski Browar
- Gospodarstwo Podskalany
- Gospodarstwo Podskalany Truskawki
- Grande Grill
- Grube Ryby
- Gruzińskie Chaczapuri
- Haiku
- Halka (Zakopane)
- Hello India Restaurant
- HUA HE SUSHI &special
- Jak za dawnych czasów
- Jak za dawnych czasów na Placu Imbramowskim
- Kamo (zamknięte)
- Karczma Tabakowy Chodnik
- Kaze (zamknięte)
- Kelleran Coffee
- Kogel Mogel
- Konfederacka 4 (Zamknięte)
- Krakowska Manufaktura Czekolady
- Kto wypuścił Skowronka?
- Le Scandale Garden
- Lody Argasińscy
- Lokal - Burgers & More (Zamknięte)
- Luminaa (zamknięte)
- Magnifica Restauracja
- Malinowy Anioł
- Mamma Mia
- Manufaktura (zamknięte)
- Marcelino Chleb i Wino (Zamknięte)
- Marchewka z Groszkiem
- Małopolski Wagon Rodzinnie
- Mięta
- Milano Restauracja (zamknięte)
- MoaBurger (Zamknięte)
- Moo Moo Steak & Wine
- Moo Moo Steak and Burger Club
- Morela
- Mr.Broda Pastrami
- Musso Sushi
- Nadwiślańska 5 Resto & Vodka bar (Przeniesiony)
- Nakryto
- Naleśnikomania (Zamknięte)
- NapNapCafe (Zamknięte)
- Negatyw (zamknięte)
- Nine Kitchen (Zamknięte)
- No 7
- OCH (Ochotnica)
- Od Jajka Do Jabłka
- Orzo People Music Nature
- Palermo (zamknięte)
- Pan Da Jeść (Zamknięte)
- Pan Kasztan
- PapaYo (Zamknięte)
- Papryczki 5 Kraków
- Parampara Indian Cuisine & Culture (Zamknięte)
- Parobar
- Pastrami Deli Kraków
- Pinakoteka (Zamknięte)
- Pizzeria Trzy Papryczki
- Plac Nowy 1
- Plac Nowy 1 (up date 2020)
- Pod Norenami
- Pod Sokołem (Zamknięte)
- Podgórski Salon Degustacyjny (Zamknięte)
- Pstrąg Ojcowski
- Radisson Blu (Zamknięte)
- Rancho Texas (zamknięte)
- Relais & Châteaux Hotel Copernicus
- Restart Szeroka
- Restauracja Kazimierz
- Restauracja Leonardo (rzecz się ma o piwie)
- Restauracja Leonardo (rzecz się ma o winie)
- Resto Illuminati (Zamknięte)
- Roti Roti (Zamknięte)
- Ruru Udon Asian Noodle
- Russian Enzo (zamknięte)
- Saint Jacques (Warszawa)
- Samui
- Santa Maria Pizzeria
- Shake & Bake (zamknięte)
- SiSi Organic Bistro (Zamknięte)
- Siła Smaku (zamknięte)
- Skansen Smaków
- Smakołyki (Zamknięte)
- Sofa (Tarnów)
- Stacja Zabłocie
- Sushi 77
- Sushi Square (zamknięte)
- SushiRo
- SushiRolls Grab&Go
- Szara Gęś
- Sławkowska 1
- Sławkowska 1 ( up date 2022)
- Tao by Zen
- Tartaczna Chata (Iława)
- TASCA Ruczajnik
- Tata Sushi
- Tesone
- The Chicken Club (zamknięte)
- Tradycyja
- Tratoria Pergamin
- Trattoria Mia (zamknięte)
- Trattoria Soprano.
- Trezo
- Umami (Pyskowice)
- Urara sushi & hot pot & shabu shabu
- Vanilla Sky
- Veganic (Przeniesiona)
- Vintage Restauracja i Winiarnia
- Voila Restaurant
- Voila Restaurant (Przeniesione)
- W Catering & Event
- W starej kuchni
- Well done
- Wielopole 3 (Zamknięte)
- WiśniOOFka (Kraków)
- Worek Pszenicy (Zamknięte)
- Włoska
- Włoska (Sukiennicza 8) (up date 2022)
- Yellow Dog (zamknięte)
- Zakąski Wadowice (Zamknięte)
- Zakładka
- Zen Sushi Bar
- Zlata Ulicka (zamknięte)
Drwal stwierdził, że to najlepsza recenzja na jakiej byliśmy. Nie powiem, że nie podzielam jego zdania. A dlaczego? Głównie dlatego, że cieszę się na samą myśl, że w Krakowie otworzyła się kuchnia francuska. Cieszę się, że nie jest to włoska, tajska czy azjatycka - nie dlatego, że ich nie lubię. Uwielbiam. Tylko jest ich tyle, że człowiek czeka na coś nowego. Powiem też, że kuchnie francuskie w Krakowie trzymają naprawdę wysoki poziom i Garnish Food&Wine postawił poprzeczkę jeszcze wyżej.
A dlaczego? Dlatego, że oprócz tego, że zjecie tradycyjne potrawy (o tym zaraz), to wprowadzili metodę szeringu (z ang. sharing) - tak wiem, powszechne - ale uwaga: z fondue. Ha! Tą informacją załatwiłam Wam sposób na: randkę, wieczór z przyjaciółmi, z rodziną, kolację urodzinową czy okazjonalną. I jest to jeden z powodów, dla których warto tu przyjść.
Zaciekawieni? Ja byłam bardzo. W menu znalazłam kasztany, tak niedoceniane jak niegdyś topinambur czy batat (z których do dziś chce mi się śmiać). W kuchni francuskiej są powszechne, za to w kuchni francuskiej w Krakowie - nie. Powszechna jest za to deska serów - każdy z nas ją przecież jadł. Nie tu. Tu sery podaje się z wózka, są ważone i wykrajane przez obsługę z kawałków bloków, kręgów sera, przy stoliku gościa. Do wyboru sama górna półka. To już trzeci powód, dla którego warto tu przyjść. Wyobrażacie sobie takie serki z pysznym, schłodzonym francuskim winkiem? Żyć nie umierać a ja na pewno żyje właśnie dla takich chwil.
Menu. Bardzo się zdziwicie, bo wszystko jest pyszne i nie pływa w maśle. Garnish Food&Wine czerpiąc inspirację z kuchni francuskiej i nurtu kulinarnego nouvelle cusine, chce zaprosić do odkrywania naturalnych smaków, konsystencji, kolorów, a także odważnych kombinacji składników oraz potraw w połączeniu z regionalnymi produktami. Szef Kuchni, zaserwował nam przekrojowo kartę. Dania były przepiękne, takie małe dzieła sztuki - spełniające swoją rolę w odniesieniu do nazwy - Garnish. Ja podziwiam takie umysły, które oprócz wydobywania z dania smaku potrafią jeszcze zrobić z nich obraz dla oka. Chylę czoła!
Co zjeść tu na pewno? TATARA (32 zł), którego konsystencja jest tak lekka i kremowa, że nie przesadzę jeśli powtórzę za Drwalem: "Mógłbym go jeść wiadrami". Dodam, że z naszej dwójki to ja jestem bardziej "tatarowa" niż on i z niedowierzaniem patrzyłam, jak dźga widelcem w mój talerz. W końcu sparaliżowana tym widokiem oddałam tatara bez walki. To chyba najlepsza rekomendacja dla tej przystawki.
Znacie mnie kulinarnie już troszkę i chyba za wyjątkiem jednej zupy cebulowej, może jakiejś rybnej i szczawiowej (aaa szukajcie w recenzjach, szukajcie), nie poleciłam Wam ich zbyt wiele. Szczerze? Bo nie było specjalnie czego. W sensie wszystkie były dobre, poprawne, fajne, ale jakoś tak bez szału. Tu zupa bulberies to pozycja OBOWIĄZKOWA! Tak wyważona esencja, nie przesadzona, bogata w smak, delikatna zasługuje na oklaski.
Oczywiście wszystkie dania były bardzo dobre, pate z gęsich wątróbek rozpływa się w ustach, sałatka z kremowym kozim serem przełamuje stereotypy a terrina "Złotnicka" z wędzonym kremem chrzanowym to osobna historia kulinarna. Niemniej jednak to flambirowane naleśniki Crêpes Suzette serwowane przez kucharza na wózku - są warte każdego kilograma więcej. W tym sosie pomarańczowym mogłabym się wykąpać.
Pisząc tą recenzję rozmarzyłam się i okropnie zgłodniałam. Szkoda, że na krakowski Kazimierz mam dziś troszkę daleko, bo podejrzałam, że serwują też lunche. W najbliższym czasie wybiorę się tam na fondue. Mam nadzieję, ze Was też zobaczę!