-
HOTELE, KTÓRE MUSISZ ODWIEDZIC
- Zawoja 1725 - Slow Life Cabins (Beskidy)
- Alpejski Dwór Międzygórze Pensjonat (Kotlina Kłodzka)
- Amani Tiwi Beach Resort**** (Kenia)
- Aries Hotel & Spa**** (Zakopane)
- Bliżej Nieba (Beskid Wyspowy)
- Bumerang - Ośrodek Wypoczynkowy (Kąty Rybackie Morze Bałtyckie)
- Daj spokój (w Szczyrku)
- Dom na Padole (Tylmanowa - Gorce)
- Dom Pod Skałą (Sudety)
- Domy Konesera (Mazury)
- Farma Noe (Kaszuby)
- Folwark Bielskie (Mazury)
- Folwark Jackowo (k. Łeby Morze Bałtyckie)
- Folwark Wrzosówka - agroturystyka (Sudety)
- Hilton Garden Inn Krakow Airport**** (Kraków)
- Hotel Galery 69**** (Mazury)
- Hotel Jakubus*** (Dolnyśląsk)
- Hotel Kopieniec Fizjo-Med SPA**** (Murzasichle Tatry)
- Hotel Król Kazimierz**** (Kazimierz Dolny)
- Hotel Limanova*** (*!) (Beskidy Limanowa)
- Hotel Masuria**** (Mazury)
- Hotel Sadova**** (Gdańsk)
- Hotel Zamek Gniew (Pomorskie)
- HOT_elarnia**** (Puszczykowo k. Poznania)
- Jeziorownia (Jarosławiec Morze Bałtyckie)
- Kliszczadzka Koliba (Beskidy)
- Modrzewie Park Hotel*****
- Natura Mazur (Mazury)
- Osada nad Babieńskim Potockiem (Pieniny)
- Ośrodek Konferencyjno-wypoczynkowy KOCIERZ*** (Beskid Mały)
- Park Hotel Łysoń*** (Andrychów)
- Pałac Romantyczny
- Pałac Zdunowo (Mazowieckie)
- Polna Zdrój (Sudety)
- POZIOM 511 Design Hotel I SPA**** (Jura krakowsko-częstochowska)
- Poziom 511 Design Hotel I SPA**** (Jura krakowsko-częstochowska)
- Siedlisko Jagiele - agroturystyka (Mazury)
- Siedlisko na Wygonie (Mazury)
- Stare Kino Cinema Residence**** (Łódź)
- Stary Tartak**** (Iława Mazury)
- Tabaszówka (Krynica Beskid Sądecki)
- Villa Collis (Bieszczady)
- Villa Toscana Boutique (Murzasichle)
- Warsaw Plaza Hotel**** (Warszawa)
- Westerland (Chocz)
- Zamek RYN**** (Mazury)
- Łosia Chata (Podlasie)
-
NA WIDELCU A BITE TO EAT - spis recenzji restauracji
- BRASSERIE OLYMPIQUE - Hotel Francuski
- Aika
- Albertina Restaurant & Wine (2022)
- Alpino (Zamkniete)
- Amfora Restaurant & Cocktail Bar (Katowice)
- Ancho (zamknięte)
- Atelier Amaro* (Warszawa)
- Bal (Zamknięte)
- Bazylia
- Bałkanica (Zamknięte)
- Bistro The Hours
- Boccanera
- Bococa Bistro
- Bombonierka - Candy Shop
- Bon Appetit (Zamknięte)
- BonJour Cava
- Brasserie Sztuka (zamknięte)
- Browar Lubicz
- Bubble Waffle (Zamknięte)
- By The Way
- C.K Browar
- Cafe Młynek
- Carioca Resto Bar (Zamknięte)
- Carioca Snack Bar (zamknięte)
- Carl & Bart
- Chiński Pałac (Kraków)
- Choco Cafe
- Chwila Rozkoszy (Wadowice)
- Corleone
- Corner Burger (Zamknięte)
- Cytrynowy Pieprz (Jelenia Góra)
- Domino's Pizza
- Duży Pokój
- EDO Fusion
- EDO Sushi
- Edo Sushi (up date 2022)
- El Toro (Zamknięte)
- Eliksir (Gdańsk)
- EN PLATO (Zamknięte)
- Enoteka Pergamin
- Filipa 18 Food Wine Art
- Fiorentina Restauracja
- Folk Restauracja (Zamknięte)
- Food & People By Pastrami Deli
- Fornada (Zamknięte)
- Ganesh Restauracja Indyjska (Zamknięte)
- Ganesh Ursynów (Warszawa)
- Gąska
- Genji Premium Sushi
- Góralski Browar
- Gospodarstwo Podskalany
- Gospodarstwo Podskalany Truskawki
- Grande Grill
- Grube Ryby
- Gruzińskie Chaczapuri
- Haiku
- Halka (Zakopane)
- Hello India Restaurant
- HUA HE SUSHI &special
- Jak za dawnych czasów
- Jak za dawnych czasów na Placu Imbramowskim
- Kamo (zamknięte)
- Karczma Tabakowy Chodnik
- Kaze (zamknięte)
- Kelleran Coffee
- Kogel Mogel
- Konfederacka 4 (Zamknięte)
- Krakowska Manufaktura Czekolady
- Kto wypuścił Skowronka?
- Le Scandale Garden
- Lody Argasińscy
- Lokal - Burgers & More (Zamknięte)
- Luminaa (zamknięte)
- Magnifica Restauracja
- Malinowy Anioł
- Mamma Mia
- Manufaktura (zamknięte)
- Marcelino Chleb i Wino (Zamknięte)
- Marchewka z Groszkiem
- Małopolski Wagon Rodzinnie
- Mięta
- Milano Restauracja (zamknięte)
- MoaBurger (Zamknięte)
- Moo Moo Steak & Wine
- Moo Moo Steak and Burger Club
- Morela
- Mr.Broda Pastrami
- Musso Sushi
- Nadwiślańska 5 Resto & Vodka bar (Przeniesiony)
- Nakryto
- Naleśnikomania (Zamknięte)
- NapNapCafe (Zamknięte)
- Negatyw (zamknięte)
- Nine Kitchen (Zamknięte)
- No 7
- OCH (Ochotnica)
- Od Jajka Do Jabłka
- Orzo People Music Nature
- Palermo (zamknięte)
- Pan Da Jeść (Zamknięte)
- Pan Kasztan
- PapaYo (Zamknięte)
- Papryczki 5 Kraków
- Parampara Indian Cuisine & Culture (Zamknięte)
- Parobar
- Pastrami Deli Kraków
- Pinakoteka (Zamknięte)
- Pizzeria Trzy Papryczki
- Plac Nowy 1
- Plac Nowy 1 (up date 2020)
- Pod Norenami
- Pod Sokołem (Zamknięte)
- Podgórski Salon Degustacyjny (Zamknięte)
- Pstrąg Ojcowski
- Radisson Blu (Zamknięte)
- Rancho Texas (zamknięte)
- Relais & Châteaux Hotel Copernicus
- Restart Szeroka
- Restauracja Kazimierz
- Restauracja Leonardo (rzecz się ma o piwie)
- Restauracja Leonardo (rzecz się ma o winie)
- Resto Illuminati (Zamknięte)
- Roti Roti (Zamknięte)
- Ruru Udon Asian Noodle
- Russian Enzo (zamknięte)
- Saint Jacques (Warszawa)
- Samui
- Santa Maria Pizzeria
- Shake & Bake (zamknięte)
- SiSi Organic Bistro (Zamknięte)
- Siła Smaku (zamknięte)
- Skansen Smaków
- Smakołyki (Zamknięte)
- Sofa (Tarnów)
- Stacja Zabłocie
- Sushi 77
- Sushi Square (zamknięte)
- SushiRo
- SushiRolls Grab&Go
- Szara Gęś
- Sławkowska 1
- Sławkowska 1 ( up date 2022)
- Tao by Zen
- Tartaczna Chata (Iława)
- TASCA Ruczajnik
- Tata Sushi
- The Chicken Club (zamknięte)
- Tradycyja
- Tratoria Pergamin
- Trattoria Mia (zamknięte)
- Trattoria Soprano.
- Trezo
- Umami (Pyskowice)
- Urara sushi & hot pot & shabu shabu
- Vanilla Sky
- Veganic (Przeniesiona)
- Vintage Restauracja i Winiarnia
- Voila Restaurant
- Voila Restaurant (Przeniesione)
- W Catering & Event
- W starej kuchni
- Well done
- Wielopole 3 (Zamknięte)
- WiśniOOFka (Kraków)
- Worek Pszenicy (Zamknięte)
- Włoska
- Włoska (Sukiennicza 8) (up date 2022)
- Yellow Dog (zamknięte)
- Zakąski Wadowice (Zamknięte)
- Zakładka
- Zen Sushi Bar
- Zlata Ulicka (zamknięte)
Robiłam ostatnio rachunek sumienia zastanawiając się, które z odwiedzonych przeze mnie restauracji wymieniam jako pierwsze kiedy ktoś zapyta mnie co polecam. Są to restauracje azjatyckie, w których miałam okazję jadać. Może dlatego, że potencjał tej kuchni jest niewyczerpany a może po prostu dlatego, że ich poziom w Krakowie jest wysoki. Dziś do tej listy dołączyło EDO FUSION. Nie mylcie z Edo Sushi czyli pierwszym barem sushi w Krakowie. To nowa odsłona tradycyjnej, japońskiej kuchni, wzbogacona właśnie o fusion z Tajlandii, Wietnamu czy wpływów śródziemnomorskich.
Samo miejsce to ukojenie dla zmysłów. Szeleszcząca woda sącząca się po ścianach i kojąca muzyka niczym ze spa sprawia, że zamykając drzwi od ulicy Miodowej, zostawiasz cały chaos wszechświata za sobą. Oczy koją nienaganne kolory szarości i przełamująca świeżość zieleni. Jest jak w ogrodzie ZEN, z którego ja nie wychodziła bym najchętniej w ogóle. Do tego doszły doznania zapachowe i smakowe.
Najbardziej smakowała mi Gyu No Tataki To Horenso - marynowana polędwica wołowa, serwowana na chrupiącym cieście filo i młodym szpinaku w sosie ponzu wasabi (26 zł). Tak idealnie rozpływającej się w ustach delikatnej, o stonowanym smaku, lekko krwistej polędwicy nie jadłam nigdy w życiu. A to była dopiero przystawka. Miło zjeść tatara ze świeżego łososia podanego na dobrze ugotowanym ryżu (28 zł) czy szaszłyk z owoców morza: kalmara, krewetki, małży i łososia (27 zł/2 sztuki) podane z sosem teriyaki i orzechowym, jednak prawdziwa poezja zaczęła się przy zupie Tom Yum Gung z krewetkami (15 zł). Ostro-kwaśna tajska zupa na bazie mleka kokosowego, pasty tom yum z dodatkiem krewetek, grzybów trawiastych i warzyw to było coś, czego nie mogę doczekać się w planowanej przez nas wyprawie do Tajlandii. Świeżości składników, egzotyki smaku, ostrości potraw i intensywności doznań kulinarnych. W tej zupie wszystko było prawdziwe: łagodny posmak mleczka kokosowego, ostrość pasty tom yum, wywar na krewetkach, groszek cukrowy i papryka. Prawdziwym doznaniem estetycznym była zupa Dobin Mushi (14,50 zł) - specjalność Kyoto, dawnej stolicy Japonii, serwowana w czajniczku. Bulion na bazie dashi, glonów kombu i sosu sojowego, z dodatkiem krewetek, łososia, kurczaka i grzybów shiitake. W małym imbryczku wyglądała cudnie, pachniała delikatnie bulionem. Nie zawiodłam się także ilością łososia, krewetek i kurczaka. Dla osób lubiących delikatne, transparentne smaki jest idealna. Dania główne przekonały nas do konieczności szerzenia wieści gminnej o istnieniu tego miejsca. Grillowana polędwica w sosie teryiaki (49 zł) i Halibut duszony w sake podany z grzybami enokitake (45 zł) przeniosły nasze podniebienia na wyżyny kulinarne nie tylko za sprawą dodatków właśnie takich, jak grzyby ale przede wszystkim za idealny poziom kruchości. Zwieńczeniem był deser, który dopełnił całości: creme brule w trzech odsłonach - o smaku imbiru, zielonej herbaty i sezamu.
Połączenie tradycji z nowoczesnością, świeże półprodukty, ciekawe rozwinięcie smaków na talerzu czyli kulinarne Yin i Yang - tego możecie się spodziewać po Edo Fusion na Miodowej 8.