Kiedy smutno, kiedy źle zjedz bulion z Gąski – rozchmurz się!

Kiedy smutno, kiedy źle zjedz bulion z Gąski – rozchmurz się!

Uwielbiam miejsca, które mają na siebie pomysł. Które zrodziły się z pasji, które zwracają uwagę na to, co serwują, które chcą się wyróżnić ale nie dizajnem i napompowanym marketingiem ale tym, co na talerzu. Szukając nowych, wyróżniających się restauracji w Krakowie trafiłam do Restauracji Gąska.

IMG_3259 IMG_3260 IMG_3261 IMG_3262

Cudne, rustykalne wnętrze. Jeżeli przyjrzycie się bliżej to zobaczycie detale, które właścicielki przemycają z ogromną starannością. Tu nic nie jest przypadkowe. Ja czułam, jak odżywają wspomnienia z wakacji u Babci. I mimo tego, że była zima i mróz za oknem, to ciepło i serdeczność z jaką spotkacie się w tej restauracji, przeniesie Was właśnie w te zakamarki duszy, do których tęsknimy najbardziej.

Kiedy byłam dzieckiem, miałam 3 lata, to na wsi miałam gąskę. Na imię miała Tasia i dość długo z nami mieszkała. Taka gęś robiąca za psa. Nawet kiedyś podziobała mojego kuzyna w cenne dla mężczyzn miejsce, bo próbował wejść do naszego domu. Taka z niej była przydomowa obrończyni. Pewnego dnia, kiedy Tasia dorosła, stała się fantastycznym bulionem, mało tłustym, zdrowym i wspaniale smakującym.  Zupełnie jak tym w Gąsce ( 9 zł). Już zapomniałam, przez lata robiąc rosół na kurczaku i wołowym mięsie, jaka to może być przyjemność z jedzenia bulionu.

IMG_3263 16830905_391907851162609_2715916508230198586_n 16806757_1303810246322018_5550530017983966582_n

Muszę Wam powiedzieć, że najlepszym w tej restauracji jest to, że nazwa nie wzięła się bez powodu. W menu króluje gęsina. Tak cudowna, smaczna, zdrowa - zapomniana i wyparta przez kurczaki w sklepach. Mówcie co chcecie ale bulion z gęsi i smalec z gęsi to absolutnie najlepsze, polskie przysmaki. Karta menu mnie zachwyciła. Znajdziecie w niej polskie szlagiery, wszystkim dobrze znane jak na przykład: placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną (15,90 zł), które również pieczone są na tłuszczu gęsim! Jak nie lubię placków jadać w restauracji tak, wyjątkowo Wam je polecę. Są chrupiące, nie wylewa się z nich tłuszcz, rumiana i o słusznej grubości. Na dodatek możecie je zjeść w kilku wariantach: z sosem śmietanowo-kurkowym, gulaszem czy też z sosem boczniakowo-paprykowym. Najlepsze jednak są po prostu z kwaśną śmietaną i koperkiem. Mam taką nadzieje, że na lato pojawią się w menu ziemniaki z kefirem i jajkiem sadzonym. Będę wypatrywać!

Z mięsiw nie możecie przegapić piersi z gęsi marynowanej w trawie żubrowej z kaszą gryczaną i musem jabłkowym (53,90 zł) oraz udko gęsie w sosie  z pieczonych kasztanów z zapiekanką ziemniaczano-porową i zestawem surówek (34,90 zł). W polskiej kuchni cudowne jest to, że ma tyle smaków, tekstur, konsystencji, że z łatwością można przyrządzić nietuzinkowe dania. Bo takie właśnie są w Gąsce. Jeżeli wydawało Wam się, że kuchnia polska jest nudna i znacie doskonale jej potrawy, to ta restauracja zmieni Wasz światopogląd. Nie wyobrażam sobie lepszego miejsca na spotkanie z rodziną, obiad w niedzielę z drugą połową, czy spotkaniem z przyjaciółką przy staropolskim jedzeniu.

Podobnie jak dla mnie odkryciem była nalewka z chrzanu. Jako, że w zeszłe wakacje ogarnął mnie szał na nalewki, od jakiegoś czasu staram się poznawać nowe smaki, aby w tym roku poszerzyć swój asortyment produkcyjny. Zachwyciła mnie ta słodka, nieco w gardło drapiąca nalewka, bo takiego smaku się nie spodziewałam!

Nie spodziewałam się także, że Restauracja Gąska znajdzie specjalne miejsce w moim sercu. Na wiosnę będzie otwarty klimatyczny ogród na dziedzińcu, w którym mam nadzieję się z Wami zobaczyć. Ciesze się, że Podgórze rozkwita takimi pięknymi kwiatami restauracyjnymi i serdecznie Was tam zapraszam!

Restauracja Kuchnia Polska "Gąska"

  1. Limanowskiego 1 Kraków

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*


Fatal error: Cannot use object of type WP_Query as array in /users/0031/sh209096/www/abite/abite/wp-includes/query.php on line 3965