-
HOTELE, KTÓRE MUSISZ ODWIEDZIC
- Amani Tiwi Beach Resort**** (Kenia)
- Aries Hotel & Spa**** (Zakopane)
- Bumerang - Ośrodek Wypoczynkowy (Kąty Rybackie)
- Dom Pod Skałą
- Domy Konesera
- Folwark Bielskie (Mazury)
- Folwark Jackowo (k. Łeby)
- Folwark Wrzosówka - agroturystyka (Sudety)
- Hilton Garden Inn Krakow Airport**** (Kraków)
- Hotel Galery 69**** (Mazury)
- Hotel Jakubus***
- Hotel Kopieniec Fizjo-Med SPA**** (Murzasichle)
- Hotel Król Kazimierz**** (Kazimierz Dolny)
- Hotel Limanova*** (*!)
- Hotel Masuria**** (Mazury)
- Hotel Sadova**** (Gdańsk)
- Hotel Zamek Gniew
- HOT_elarnia**** (Puszczykowo k. Poznania)
- Jeziorownia
- Natura Mazur
- Osada nad Babieńskim Potockiem (Pieniny)
- Ośrodek Konferencyjno-wypoczynkowy KOCIERZ*** (Beskid Mały)
- Park Hotel Łysoń*** (Andrychów)
- Pałac Zdunowo (Mazowieckie)
- Polna Zdrój
- POZIOM 511 Design Hotel I SPA**** (Jura krakowsko-częstochowska)
- Siedlisko Jagiele - agroturystyka (Mazury)
- Siedlisko na Wygonie (Mazury)
- Stary Tartak**** (Iława Mazury)
- Tabaszówka (Krynica)
- Villa Collis (Bieszczady)
- Warsaw Plaza Hotel**** (Warszawa)
- Westerland (Chocz)
- Zamek RYN**** (Mazury)
- Łosia Chata
-
NA WIDELCU A BITE TO EAT - spis recenzji restauracji
- Aika
- Alpino
- Ancho (zamknięte)
- Atelier Amaro* (Warszawa)
- Bal
- Bazylia
- Bałkanica
- Boccanera
- Bococa Bistro
- Bombonierka - Candy Shop
- Bon Appetit
- BonJour Cava
- Brasserie Sztuka (zamknięte)
- Browar Lubicz
- Bubble Waffle
- By The Way
- C.K Browar
- Cafe Młynek
- Carioca Resto Bar
- Carioca Snack Bar (zamknięte)
- Carl & Bart
- Choco Cafe
- Chwila Rozkoszy (Wadowice)
- Corleone
- Corner Burger
- Cytrynowy Pieprz (Jelenia Góra)
- Domino's Pizza
- Duży Pokój
- EDO Fusion
- EDO Sushi
- El Toro
- Eliksir (Gdańsk)
- EN PLATO
- Enoteka Pergamin
- Filipa 18 Food Wine Art
- Fiorentina Restauracja
- Folk Restauracja
- Food & People By Pastrami Deli
- Fornada
- Ganesh Restauracja Indyjska
- Ganesh Ursynów (Warszawa)
- Gąska
- Genji Premium Sushi
- Gospodarstwo Podskalany
- Gospodarstwo Podskalany Truskawki
- Grande Grill
- Grube Ryby
- Gruzińskie Chaczapuri
- Haiku
- Halka (Zakopane)
- Hello India Restaurant
- Jak za dawnych czasów
- Jak za dawnych czasów na Placu Imbramowskim
- Kamo (zamknięte)
- Kaze (zamknięte)
- Kelleran Coffee
- Kogel Mogel
- Konfederacka 4
- Krakowska Manufaktura Czekolady
- Kto wypuścił Skowronka?
- Le Scandale Garden
- Lokal - Burgers & More
- Luminaa (zamknięte)
- Magnifica Restauracja
- Malinowy Anioł
- Manufaktura (zamknięte)
- Marcelino Chleb i Wino
- Marchewka z Groszkiem
- Mięta
- Milano Restauracja (zamknięte)
- MoaBurger
- Moo Moo Steak & Wine
- Moo Moo Steak and Burger Club
- Morela
- Mr.Broda Pastrami
- Musso Sushi
- Nadwiślańska 5 Resto & Vodka bar
- Nakryto
- Naleśnikomania
- NapNapCafe
- Negatyw (zamknięte)
- Nine Kitchen
- No 7
- Od Jajka Do Jabłka
- Orzo People Music Nature
- Palermo (zamknięte)
- Pan Da Jeść (Kraków)
- Pan Kasztan
- PapaYo
- Papryczki 5 Kraków
- Parampara Indian Cuisine & Culture
- Parobar
- Pinakoteka
- Pizzeria Trzy Papryczki
- Plac Nowy 1
- Pod Norenami
- Pod Sokołem
- Podgórski Salon Degustacyjny
- Pstrąg Ojcowski
- Radisson Blu
- Rancho Texas (zamknięte)
- Relais & Châteaux Hotel Copernicus
- Restart Szeroka
- Restauracja Kazimierz
- Resto Illuminati
- Roti Roti
- Ruru Udon Asian Noodle
- Russian Enzo (zamknięte)
- Saint Jacques (Warszawa)
- Samui
- Shake & Bake (zamknięte)
- SiSi Organic Bistro
- Siła Smaku (zamknięte)
- Skansen Smaków
- Smakołyki
- Sofa (Tarnów)
- Stacja Zabłocie
- Sushi 77
- Sushi Square (zamknięte)
- SushiRo
- SushiRolls Grab&Go
- Szara Gęś
- Sławkowska 1
- Tao by Zen
- Tartaczna Chata (Iława)
- TASCA Ruczajnik
- Tata Sushi
- The Chicken Club (zamknięte)
- Tradycyja
- Tratoria Pergamin
- Trattoria Mia (zamknięte)
- Trattoria Soprano.
- Trezo
- Umami (Pyskowice)
- Urara sushi & hot pot & shabu shabu
- Vanilla Sky
- Veganic
- Vintage Restauracja i Winiarnia
- Voila Restaurant (Kraków)
- Well done
- Wielopole 3
- WiśniOOFka (Kraków)
- Włoska
- Yellow Dog (zamknięte)
- Zakąski Wadowice
- Zakładka
- Zen Sushi Bar
- Zlata Ulicka (zamknięte)
O tym miejscu chciałam opowiedzieć Wam już dawno. Trochę dlatego, że położone jest na Dębnikach czyli mało gastronomicznym miejscu w Krakowie, za to urokliwie nie odkrytym. Po części dlatego, że od niedawna jest to świetne miejsce na zjedzenie czegoś dobrego, co tydzień nowego, nieszablonowego. Na pewno dlatego też, że jest to winiarnia jakich w Krakowie mało. Przede wszystkim jednak dlatego, że to stara piekarnia przerobiona na lokal z pomysłem, który powstał z pasji.
Konfederacka 4 położona właśnie przy tej ulicy i numerze, jest niepodobna do krakowskich miejsc. Ceglane ściany, białe stoliki, piece piekarnicze prawie stu letnie i wino. Stali bywalcy cenią sobie prostotę z jaką wykonane jest wnętrze, jednak przede wszystkim swobodę panującą w lokalu, która sprzyja długim rozmową. Na parapecie przy drzwiach śpi kotka nie zwracając zupełnie uwagi na wchodzących ludzi. Nienachalna muzyczka nastraja do wypicia wina, które poustawiane na kartonach łamie barierę jego dostojności. Wielkie okna loftowe, przez które wpada światło do drugiej sali wychodzą na ciche podwórko, nad którym unosi się Kościół ks. Stanisława Kostki. To wszystko jest magiczne, spokój jaki tu panuje koi dosłownie zmysły.
Jest też otwarta kuchnia, w której możecie pozaglądać do gara kucharzowi, zamienić z nim słowo lub dwa, podpytać o dania, jakie serwuje czy kulinarne triki jakich używa. I zjeść. Co tydzień coś nowego, coś przyszykowanego specjalnie dla Was, wybranego z różnych zakątków świata. Na pewno nie powiecie, że jest nudno. Że menu oklepane, że nie ma co zjeść, że produkty nieświeże. Konfederacka 4 jest ideą slow food w stu procentach.
Zamówiliśmy krem szparagowy z młodymi szparagami (14 zł). Gęsty, z dużymi główkami szparagów, z odrobiną oliwy, aksamitny, gorący. Do tego świeżo wypieczona focaccia z suszonymi pomidorami. Drugie dania podzieliły nasze kulinarne charaktery. Ja wybrałam Tajskie rybne czerwone curry na mleczku kokosowym z liśćmi kafiru i kardamonowym ryżem basmati (32 zł). Orgia smaków. Do tego świeża kolendra i zimne (idealne!) Proseco, i ja osiągnęłam nirvane. Mężczyzna zdecydował się na filet z organicznego kurczaka z młodymi ziemniakami w koperku, pure selerowym i botwinką a to wszystko w sosie z zielonego pieprzu (32 zł) i rozmarzył się nad talerzem o imprezach jakie wiosna i lato przyniesie, a które zwiastują nowalijki jakie właśnie pochłaniał.
Nie wiem co będzie za tydzień. Nie mogę obiecać Wam niczego, poza tym, że zakochacie się bez pamięci w tym miejscu, zjecie dobrze i wypijecie pyszne wino a czas zatrzyma się na chwilę dla Was, na Konfederackiej 4.