-
HOTELE, KTÓRE MUSISZ ODWIEDZIC
- Zawoja 1725 - Slow Life Cabins (Beskidy)
- Alpejski Dwór Międzygórze Pensjonat (Kotlina Kłodzka)
- Amani Tiwi Beach Resort**** (Kenia)
- Aries Hotel & Spa**** (Zakopane)
- Bliżej Nieba (Beskid Wyspowy)
- Bumerang - Ośrodek Wypoczynkowy (Kąty Rybackie Morze Bałtyckie)
- Daj spokój (w Szczyrku)
- Dom na Padole (Tylmanowa - Gorce)
- Dom Pod Skałą (Sudety)
- Domy Konesera (Mazury)
- Farma Noe (Kaszuby)
- Folwark Bielskie (Mazury)
- Folwark Jackowo (k. Łeby Morze Bałtyckie)
- Folwark Wrzosówka - agroturystyka (Sudety)
- Hilton Garden Inn Krakow Airport**** (Kraków)
- Hotel Galery 69**** (Mazury)
- Hotel Jakubus*** (Dolnyśląsk)
- Hotel Kopieniec Fizjo-Med SPA**** (Murzasichle Tatry)
- Hotel Król Kazimierz**** (Kazimierz Dolny)
- Hotel Limanova*** (*!) (Beskidy Limanowa)
- Hotel Masuria**** (Mazury)
- Hotel Sadova**** (Gdańsk)
- Hotel Zamek Gniew (Pomorskie)
- HOT_elarnia**** (Puszczykowo k. Poznania)
- Jeziorownia (Jarosławiec Morze Bałtyckie)
- Kliszczadzka Koliba (Beskidy)
- Modrzewie Park Hotel*****
- Natura Mazur (Mazury)
- Osada nad Babieńskim Potockiem (Pieniny)
- Ośrodek Konferencyjno-wypoczynkowy KOCIERZ*** (Beskid Mały)
- Park Hotel Łysoń*** (Andrychów)
- Pałac Romantyczny
- Pałac Zdunowo (Mazowieckie)
- Polna Zdrój (Sudety)
- POZIOM 511 Design Hotel I SPA**** (Jura krakowsko-częstochowska)
- Poziom 511 Design Hotel I SPA**** (Jura krakowsko-częstochowska)
- Siedlisko Jagiele - agroturystyka (Mazury)
- Siedlisko na Wygonie (Mazury)
- Stare Kino Cinema Residence**** (Łódź)
- Stary Tartak**** (Iława Mazury)
- Tabaszówka (Krynica Beskid Sądecki)
- Villa Collis (Bieszczady)
- Villa Toscana Boutique (Murzasichle)
- Warsaw Plaza Hotel**** (Warszawa)
- Westerland (Chocz)
- Zamek RYN**** (Mazury)
- Łosia Chata (Podlasie)
-
NA WIDELCU A BITE TO EAT - spis recenzji restauracji
- BRASSERIE OLYMPIQUE - Hotel Francuski
- Aika
- Albertina Restaurant & Wine (2022)
- Alpino (Zamkniete)
- Amfora Restaurant & Cocktail Bar (Katowice)
- Ancho (zamknięte)
- Atelier Amaro* (Warszawa)
- Bal (Zamknięte)
- Bazylia
- Bałkanica (Zamknięte)
- Bistro The Hours
- Boccanera
- Bococa Bistro
- Bombonierka - Candy Shop
- Bon Appetit (Zamknięte)
- BonJour Cava
- Brasserie Sztuka (zamknięte)
- Browar Lubicz
- Bubble Waffle (Zamknięte)
- By The Way
- C.K Browar
- Cafe Młynek
- Carioca Resto Bar (Zamknięte)
- Carioca Snack Bar (zamknięte)
- Carl & Bart
- Chiński Pałac (Kraków)
- Choco Cafe
- Chwila Rozkoszy (Wadowice)
- Corleone
- Corner Burger (Zamknięte)
- Cytrynowy Pieprz (Jelenia Góra)
- Domino's Pizza
- Duży Pokój
- EDO Fusion
- EDO Sushi
- Edo Sushi (up date 2022)
- El Toro (Zamknięte)
- Eliksir (Gdańsk)
- EN PLATO (Zamknięte)
- Enoteka Pergamin
- Filipa 18 Food Wine Art
- Fiorentina Restauracja
- Folk Restauracja (Zamknięte)
- Food & People By Pastrami Deli
- Fornada (Zamknięte)
- Ganesh Restauracja Indyjska (Zamknięte)
- Ganesh Ursynów (Warszawa)
- Gąska
- Genji Premium Sushi
- Góralski Browar
- Gospodarstwo Podskalany
- Gospodarstwo Podskalany Truskawki
- Grande Grill
- Grube Ryby
- Gruzińskie Chaczapuri
- Haiku
- Halka (Zakopane)
- Hello India Restaurant
- HUA HE SUSHI &special
- Jak za dawnych czasów
- Jak za dawnych czasów na Placu Imbramowskim
- Kamo (zamknięte)
- Karczma Tabakowy Chodnik
- Kaze (zamknięte)
- Kelleran Coffee
- Kogel Mogel
- Konfederacka 4 (Zamknięte)
- Krakowska Manufaktura Czekolady
- Kto wypuścił Skowronka?
- Le Scandale Garden
- Lody Argasińscy
- Lokal - Burgers & More (Zamknięte)
- Luminaa (zamknięte)
- Magnifica Restauracja
- Malinowy Anioł
- Mamma Mia
- Manufaktura (zamknięte)
- Marcelino Chleb i Wino (Zamknięte)
- Marchewka z Groszkiem
- Małopolski Wagon Rodzinnie
- Mięta
- Milano Restauracja (zamknięte)
- MoaBurger (Zamknięte)
- Moo Moo Steak & Wine
- Moo Moo Steak and Burger Club
- Morela
- Mr.Broda Pastrami
- Musso Sushi
- Nadwiślańska 5 Resto & Vodka bar (Przeniesiony)
- Nakryto
- Naleśnikomania (Zamknięte)
- NapNapCafe (Zamknięte)
- Negatyw (zamknięte)
- Nine Kitchen (Zamknięte)
- No 7
- OCH (Ochotnica)
- Od Jajka Do Jabłka
- Orzo People Music Nature
- Palermo (zamknięte)
- Pan Da Jeść (Zamknięte)
- Pan Kasztan
- PapaYo (Zamknięte)
- Papryczki 5 Kraków
- Parampara Indian Cuisine & Culture (Zamknięte)
- Parobar
- Pastrami Deli Kraków
- Pinakoteka (Zamknięte)
- Pizzeria Trzy Papryczki
- Plac Nowy 1
- Plac Nowy 1 (up date 2020)
- Pod Norenami
- Pod Sokołem (Zamknięte)
- Podgórski Salon Degustacyjny (Zamknięte)
- Pstrąg Ojcowski
- Radisson Blu (Zamknięte)
- Rancho Texas (zamknięte)
- Relais & Châteaux Hotel Copernicus
- Restart Szeroka
- Restauracja Kazimierz
- Restauracja Leonardo (rzecz się ma o piwie)
- Restauracja Leonardo (rzecz się ma o winie)
- Resto Illuminati (Zamknięte)
- Roti Roti (Zamknięte)
- Ruru Udon Asian Noodle
- Russian Enzo (zamknięte)
- Saint Jacques (Warszawa)
- Samui
- Santa Maria Pizzeria
- Shake & Bake (zamknięte)
- SiSi Organic Bistro (Zamknięte)
- Siła Smaku (zamknięte)
- Skansen Smaków
- Smakołyki (Zamknięte)
- Sofa (Tarnów)
- Stacja Zabłocie
- Sushi 77
- Sushi Square (zamknięte)
- SushiRo
- SushiRolls Grab&Go
- Szara Gęś
- Sławkowska 1
- Sławkowska 1 ( up date 2022)
- Tao by Zen
- Tartaczna Chata (Iława)
- TASCA Ruczajnik
- Tata Sushi
- The Chicken Club (zamknięte)
- Tradycyja
- Tratoria Pergamin
- Trattoria Mia (zamknięte)
- Trattoria Soprano.
- Trezo
- Umami (Pyskowice)
- Urara sushi & hot pot & shabu shabu
- Vanilla Sky
- Veganic (Przeniesiona)
- Vintage Restauracja i Winiarnia
- Voila Restaurant
- Voila Restaurant (Przeniesione)
- W Catering & Event
- W starej kuchni
- Well done
- Wielopole 3 (Zamknięte)
- WiśniOOFka (Kraków)
- Worek Pszenicy (Zamknięte)
- Włoska
- Włoska (Sukiennicza 8) (up date 2022)
- Yellow Dog (zamknięte)
- Zakąski Wadowice (Zamknięte)
- Zakładka
- Zen Sushi Bar
- Zlata Ulicka (zamknięte)
Rynek Główny w Krakowie jest jak zegarek turystyczny. Ustawiony pod falę najazdu turystów, którzy zalewają ulicę najchętniej między majem a październikiem. Pod ten sam zegarek ustawiona jest gastronomia. Nie ma w tym nic złego, gorzej było by gdyby nie reagowała ona na potrzeby klienta o największym stopniu natężenia. Ja jednak ciesze się, kiedy kurz po stopach turystów opada i wyłania się całkiem nowy obraz, kulinarne szaleństwa skrywane dotąd pod schabowymi i bigosami. Tak, jak w Restauracji No 7 położonej na płycie Rynku Głównego pod tym samym numerem.
Dania zachwyciły mnie trzema składnikami, które stanowią o sukcesie Szefa Kuchni: smakiem, wyglądem i fantazją. Trochę kuchni molekularnej, trochę sous vide, zabawa teksturą, produktami, formą podania i łączeniem smaków. Istny gabinet osobliwości na stole. Każde danie jest jak małe dzieło sztuki. W czekadełku niespotykana struktura smalcu. Gwarantuje Wam, że nie spotkaliście się jeszcze z taką jego formą. Gładką, świecącą, jedwabistą. Tatar z łososia z sufletem ogórkowym i żółtkiem mango (15 zł) - grubo krojony, z czerwoną cebulą i avocado wyglądał dokładnie tak pysznie jak smakował. Cudowne połączenie ryby ze słodkim mango ukrytym w żółtku dodało daniu charakteru, który zmienił je w nigdzie indziej niespotykane. Krewetki tygrysie podane na małży św. Jakuba marynowane pod ciśnieniem z sosem z chili i pianką z limonki (15 zł) chciało by się jeść bez końca bo podniebienie rozkochuje się po pierwszym kęsie w tej przystawce. Już sam wstęp, pierwsze dania na stole zapowiadają niezwykłą ucztę.
A w menu robi się coraz ciekawiej. Krem borowikowy z oliwą truflową (14 zł) pachnie obłędnie i smakuje prawdziwymi borowikami. Pasztet z dzikiej kaczki podany na racuchu jabłkowym z sosem wiśniowym (15 zł) jest delikatny, świetnie skomponowany z racuchem. Taka oczywistość - kaczka i jabłko ale jako pasztet i z racuchem nadaje daniu wykwintności. Niby klasycznie bo Polędwiczki wieprzowe marynowane w próżni przełożone placuszkami ziemniaczanymi podane w sosie borowikowym (42 zł) brzmią całkiem znajomo i normalnie prawda? Nieprawda. Nie sądziłam, że można z takiego dania wyrzeźbić coś tak pięknego. Chrupiące placki o chropowatej teksturze. Gładki sos z dużymi kawałkami borowików. Soczyste polędwiczki i dekoracja, która zwieńczyła dzieło. I smak. Nic dodać, nic ująć, jeść i cieszyć oczy.
Najbardziej tradycyjnym daniem jakie zjadłam tego wieczoru były walcowane polędwiczki z sarny podane z jarzynami Pinokio na lustrze sosu jagodowego (42 zł). Jego wygląd rozbudza wyobraźnie. To leśne danie z każdym kęsem zabiera na wyjątkowy spacer. Sos jagodowy jest fantastyczny, kwaskowaty pasuje idealnie do lekko słodkawej sarniny. Mięsa delikatnego, soczystego i kruchego.
Przy deserze nogi mi się ugięły. To, że połączenie jabłka i karmelu jest połączeniem idealnym wiemy już od dawna wszyscy. Tarteletka jabłkowa podana z mrożona bezą i karmelkiem (14 zł) oraz ciekłym azotem jest ideałem tego połączenia. Ciekły azot ścina karmel, którym wysmarowany jest talerz w około chrupiącej tarteletki z kruchego ciasta z grubo krojonymi jabłkami. Dzięki temu ma konsystencje krówki ciągutki. Zeskrobywałam go z talerza do ostatniej możliwej łyżeczki. Coś fantastycznego. Przy okazji deseru dowiedziałam się, że w starej książce kucharskiej znalezionej podczas odgruzowywania tej restauracji podany był przepis na Małdrzyki krakowskie. Nigdy wcześniej nie spotkałam się z tą nazwą, za którą skrywają się po prostu racuszki serowe. W Restauracji No 7 podane na karmelowym sosie i wiśniowym kawiorze (14 zł) są puszyste, kremowe i rozpływają się w ustach. Warto jest iść je spróbować.
To, co jeszcze zwróciło moją uwagę to ceny w karcie. Nie, nie będę tu rozprawiała o ich wysokości tylko kompozycji. Zauważcie, że każde danie ze swojego przedziału ma taką samą cenę, niezależnie od tego, co zamówicie. Przystawki 15 zł, dania główne 42 zł a desery 14 zł. Dzięki temu zawsze wiadomo jak przygotować się kwotowo do wizyty w tym miejscu i można się skupić na wyborze dania bez patrzenia jaki będzie jego koszt i czy na pewno nasz budżet to zniesie. Sprytnie.
Po wyjściu z Restauracji No 7 spacerowałam w mroźny wieczór po Rynku ciesząc się, że mam jeszcze jeden powód do zadowolenia z nadchodzącej zimy: uwolniony potencjał restauracji z małymi, kulinarnymi dziełami sztuki.