-
HOTELE, KTÓRE MUSISZ ODWIEDZIC
- Zawoja 1725 - Slow Life Cabins (Beskidy)
- Alpejski Dwór Międzygórze Pensjonat (Kotlina Kłodzka)
- Amani Tiwi Beach Resort**** (Kenia)
- Aries Hotel & Spa**** (Zakopane)
- Bumerang - Ośrodek Wypoczynkowy (Kąty Rybackie Morze Bałtyckie)
- Dom na Padole (Tylmanowa - Gorce)
- Dom Pod Skałą (Sudety)
- Domy Konesera (Mazury)
- Farma Noe (Kaszuby)
- Folwark Bielskie (Mazury)
- Folwark Jackowo (k. Łeby Morze Bałtyckie)
- Folwark Wrzosówka - agroturystyka (Sudety)
- Hilton Garden Inn Krakow Airport**** (Kraków)
- Hotel Galery 69**** (Mazury)
- Hotel Jakubus*** (Dolnyśląsk)
- Hotel Kopieniec Fizjo-Med SPA**** (Murzasichle Tatry)
- Hotel Król Kazimierz**** (Kazimierz Dolny)
- Hotel Limanova*** (*!) (Beskidy Limanowa)
- Hotel Masuria**** (Mazury)
- Hotel Sadova**** (Gdańsk)
- Hotel Zamek Gniew (Pomorskie)
- HOT_elarnia**** (Puszczykowo k. Poznania)
- Jeziorownia (Jarosławiec Morze Bałtyckie)
- Kliszczadzka Koliba (Beskidy)
- Natura Mazur (Mazury)
- Osada nad Babieńskim Potockiem (Pieniny)
- Ośrodek Konferencyjno-wypoczynkowy KOCIERZ*** (Beskid Mały)
- Park Hotel Łysoń*** (Andrychów)
- Pałac Zdunowo (Mazowieckie)
- Polna Zdrój (Sudety)
- POZIOM 511 Design Hotel I SPA**** (Jura krakowsko-częstochowska)
- Poziom 511 Design Hotel I SPA**** (Jura krakowsko-częstochowska)
- Siedlisko Jagiele - agroturystyka (Mazury)
- Siedlisko na Wygonie (Mazury)
- Stare Kino Cinema Residence**** (Łódź)
- Stary Tartak**** (Iława Mazury)
- Tabaszówka (Krynica Beskid Sądecki)
- Villa Collis (Bieszczady)
- Villa Toscana Boutique (Murzasichle)
- Warsaw Plaza Hotel**** (Warszawa)
- Westerland (Chocz)
- Zamek RYN**** (Mazury)
- Łosia Chata (Podlasie)
-
NA WIDELCU A BITE TO EAT - spis recenzji restauracji
- BRASSERIE OLYMPIQUE - Hotel Francuski
- Aika
- Alpino
- Amfora Restaurant & Cocktail Bar (Katowice)
- Ancho (zamknięte)
- Atelier Amaro* (Warszawa)
- Bal
- Bazylia
- Bałkanica
- Bistro The Hours
- Boccanera
- Bococa Bistro
- Bombonierka - Candy Shop
- Bon Appetit
- BonJour Cava
- Brasserie Sztuka (zamknięte)
- Browar Lubicz
- Bubble Waffle
- By The Way
- C.K Browar
- Cafe Młynek
- Carioca Resto Bar
- Carioca Snack Bar (zamknięte)
- Carl & Bart
- Choco Cafe
- Chwila Rozkoszy (Wadowice)
- Corleone
- Corner Burger
- Cytrynowy Pieprz (Jelenia Góra)
- Domino's Pizza
- Duży Pokój
- EDO Fusion
- EDO Sushi
- El Toro
- Eliksir (Gdańsk)
- EN PLATO
- Enoteka Pergamin
- Filipa 18 Food Wine Art
- Fiorentina Restauracja
- Folk Restauracja
- Food & People By Pastrami Deli
- Fornada
- Ganesh Restauracja Indyjska
- Ganesh Ursynów (Warszawa)
- Gąska
- Genji Premium Sushi
- Góralski Browar
- Gospodarstwo Podskalany
- Gospodarstwo Podskalany Truskawki
- Grande Grill
- Grube Ryby
- Gruzińskie Chaczapuri
- Haiku
- Halka (Zakopane)
- Hello India Restaurant
- HUA HE SUSHI &special
- Jak za dawnych czasów
- Jak za dawnych czasów na Placu Imbramowskim
- Kamo (zamknięte)
- Karczma Tabakowy Chodnik
- Kaze (zamknięte)
- Kelleran Coffee
- Kogel Mogel
- Konfederacka 4
- Krakowska Manufaktura Czekolady
- Kto wypuścił Skowronka?
- Le Scandale Garden
- Lody Argasińscy
- Lokal - Burgers & More
- Luminaa (zamknięte)
- Magnifica Restauracja
- Malinowy Anioł
- Mamma Mia
- Manufaktura (zamknięte)
- Marcelino Chleb i Wino
- Marchewka z Groszkiem
- Mięta
- Milano Restauracja (zamknięte)
- MoaBurger
- Moo Moo Steak & Wine
- Moo Moo Steak and Burger Club
- Morela
- Mr.Broda Pastrami
- Musso Sushi
- Nadwiślańska 5 Resto & Vodka bar
- Nakryto
- Naleśnikomania
- NapNapCafe
- Negatyw (zamknięte)
- Nine Kitchen
- No 7
- OCH (Ochotnica)
- Od Jajka Do Jabłka
- Orzo People Music Nature
- Palermo (zamknięte)
- Pan Da Jeść (Kraków)
- Pan Kasztan
- PapaYo
- Papryczki 5 Kraków
- Parampara Indian Cuisine & Culture
- Parobar
- Pastrami Deli Kraków
- Pinakoteka
- Pizzeria Trzy Papryczki
- Plac Nowy 1
- Plac Nowy 1 (up date 2020)
- Pod Norenami
- Pod Sokołem
- Podgórski Salon Degustacyjny
- Pstrąg Ojcowski
- Radisson Blu
- Rancho Texas (zamknięte)
- Relais & Châteaux Hotel Copernicus
- Restart Szeroka
- Restauracja Kazimierz
- Restauracja Leonardo
- Restauracja Leonardo (Kraków)
- Resto Illuminati
- Roti Roti
- Ruru Udon Asian Noodle
- Russian Enzo (zamknięte)
- Saint Jacques (Warszawa)
- Samui
- Santa Maria Pizzeria
- Shake & Bake (zamknięte)
- SiSi Organic Bistro
- Siła Smaku (zamknięte)
- Skansen Smaków
- Smakołyki
- Sofa (Tarnów)
- Stacja Zabłocie
- Sushi 77
- Sushi Square (zamknięte)
- SushiRo
- SushiRolls Grab&Go
- Szara Gęś
- Sławkowska 1
- Tao by Zen
- Tartaczna Chata (Iława)
- TASCA Ruczajnik
- Tata Sushi
- The Chicken Club (zamknięte)
- Tradycyja
- Tratoria Pergamin
- Trattoria Mia (zamknięte)
- Trattoria Soprano.
- Trezo
- Umami (Pyskowice)
- Urara sushi & hot pot & shabu shabu
- Vanilla Sky
- Veganic
- Vintage Restauracja i Winiarnia
- Voila Restaurant (Kraków)
- Voila Restaurant (Kraków)
- Well done
- Wielopole 3
- WiśniOOFka (Kraków)
- Worek Pszenicy
- Włoska
- Yellow Dog (zamknięte)
- Zakąski Wadowice
- Zakładka
- Zen Sushi Bar
- Zlata Ulicka (zamknięte)
Trzy razy w moim życiu oświadczyłam się Szefowi Kuchni. W dwóch przypadkach okazało się, że restauracjom przewodzi ten sam Szef (co tylko potwierdziło szczerość mojego uczucia), a trzeci raz był niedawno. W Relais & Châteaux Hotel Copernicus. I nie chodzi tu o romantyczne "wyjdź za mnie i żyjmy długo oraz szczęśliwie" tylko o "błagam karm mnie tak do końca życia"! Dobrze już koniec żartów bo ta recenzja to poważna sprawa. Na tyle poważna, że mnóstwo czasu upłynęło zanim odważyłam się wybrać do tego miejsca.
Są takie restauracje na kulinarnej mapie Krakowa, o których można by powiedzieć "relikwie", chociaż to słowo jak dla mnie ma pejoratywne zabarwienie. Niemniej jednak otoczka niezdobytej gastronomicznej twierdzy, zakorzenionej w fundamentach miasta i od "wieków" wyznaczających poziom - paraliżuje. Bo jeść w tym samym miejscu co George W. Bush czy książę Karol? A co jeśli okaże się, że nie jest fajnie? Jak ja mam to powiedzieć ludziom? Zaufałam jednak swojej intuicji i postanowiłam stawić czoła lękom! "Kulinarna legendo - nadchodzę!" - jak pomyślałam, tak też zrobiłam.
Klasa. Pierwsze słowo jakie przychodzi mi na myśl to właśnie: KLASA. We wszystkim! W cudownym, stylowym, renesansowym, kameralnym wnętrzu. Pięknie zastawionych stołach. Synchronicznej, perfekcyjnej obsłudze. W karcie win, która jest nagradzana prestiżową nagrodą magazynu Wine Spectator – Award of Excellence, jedzeniu, które znalazło się w przewodniku Michelin oraz wyróżnieniem trzech czapek przez Gault & Millau Guide! K l a s a. Jednak tym, co urzekło mnie najbardziej, zaraz obok jedzenia, był Szef Kuchni Marcin Filipkiewicz. Co za miły człowiek! Przyszedł, pogadał ze śmiertelnikami i wcale w tym nie było zestąpienia rodem Zeusa z Olimpu, a umówmy się, mogło by być. Omówił swoje dania będące polską kuchnią dworską, pełną cudownych, szlachetnych produktów podanych w sposób szalony, artystyczny, zaskakujący. Widzisz jajko a jesz białą czekoladę przełamaną cytrynowym musem! Kosztujesz przegrzebka, który okazuje się być selerem w piance z limonki! Jesz deskę serów niczym najlepszy deser świata. Zamawiasz degustację menu pięciu dań (220 zł), a Szef Kuchni podsyła ci kila swoich niespodzianek i karmi, i karmi, i nie przestaje!
O tym, że menu degustacyjne jest fantastyczne pisałam Wam już wcześniej. Tu jest prawdziwą zabawą, flirtem z kuchnią. Przy pięciu i siedmiu daniach, ma się wybór z menu tego, co Ty chcesz jeść. Zazwyczaj ten rodzaj kolacji jest z góry zaplanowany. Tu, możesz zadecydować sam na co masz ochotę. Oczywiście o rzeczach typu wegetarianizm, uczulenia, alergie etc nawet nie wspominam, bo jest to oczywiste. Możesz żonglować pozycjami z menu dowolnie. I tak do nas na stół trafiły: Foie gras z gorzką czekoladą i konfiturą z leśnych owoców oraz Pierogi z dynią, sałatką z cukinii i kruszonym krakowskim makaronikiem. Tatar z buraka marynowanego w occie balsamicznym z lodami z maślanki i miodu, żurek na domowym zakwasie z kiszonymi rydzami i pudrem z bekonu. Pstrąg potokowy z tartym chrzanem i ragout z rzecznych raków oraz Jeleń z włoskimi orzechami i krokiecikiem z fasoli na musie z jabłka i herbaty earl grey. Sernik z passiflorą i kremem z pomarańczowego miodu i orzeszków pinii oraz deska serów z duszoną cebulką i musztardą z gruszek.
Możecie obudzić mnie w nocy i rzucać hasłowo pozycje z menu! Każde jedno danie wypaliło mi w mózgu brzemię wspomnienia, które niczym już nie zostanie zastąpione. Żurek bosko podwędzany. Tatar - lody z maślanki z miodem genialne, soczystość mięsa z jelenia nie do opisania, jedwabista konsystencja foie gras z arogancką nutą gorzkiej czekolady. Smaki przeplatają się, uzupełniają, zmieniają totalnie percepcje poznawczą produktu jaki znany nam był do tej pory. A wszystko robione własnymi rękoma! Uwierzcie, większość rzeczy powstaje tu od zera. I zapewne gdyby Marcin miał możliwość hodowania krowy na zapleczu i zasiania pola pszenicy - to by tak zrobił i sam robił nabiał i mąkę!
Po dziś dzień składam pokłon za przygotowaną dla nas degustację. I spokojnie mogę kultywować z pokolenia na pokolenie przekaz, że Relais & Châteaux Hotel Copernicus jest świątynią na krakowskiej mapie gastronomicznej.