-
HOTELE, KTÓRE MUSISZ ODWIEDZIC
- Zawoja 1725 - Slow Life Cabins (Beskidy)
- Alpejski Dwór Międzygórze Pensjonat (Kotlina Kłodzka)
- Amani Tiwi Beach Resort**** (Kenia)
- Aries Hotel & Spa**** (Zakopane)
- Bliżej Nieba (Beskid Wyspowy)
- Bumerang - Ośrodek Wypoczynkowy (Kąty Rybackie Morze Bałtyckie)
- Daj spokój (w Szczyrku)
- Dom na Padole (Tylmanowa - Gorce)
- Dom Pod Skałą (Sudety)
- Domy Konesera (Mazury)
- Farma Noe (Kaszuby)
- Folwark Bielskie (Mazury)
- Folwark Jackowo (k. Łeby Morze Bałtyckie)
- Folwark Wrzosówka - agroturystyka (Sudety)
- Hilton Garden Inn Krakow Airport**** (Kraków)
- Hotel Galery 69**** (Mazury)
- Hotel Jakubus*** (Dolnyśląsk)
- Hotel Kopieniec Fizjo-Med SPA**** (Murzasichle Tatry)
- Hotel Król Kazimierz**** (Kazimierz Dolny)
- Hotel Limanova*** (*!) (Beskidy Limanowa)
- Hotel Masuria**** (Mazury)
- Hotel Sadova**** (Gdańsk)
- Hotel Zamek Gniew (Pomorskie)
- HOT_elarnia**** (Puszczykowo k. Poznania)
- Jeziorownia (Jarosławiec Morze Bałtyckie)
- Kliszczadzka Koliba (Beskidy)
- Modrzewie Park Hotel*****
- Natura Mazur (Mazury)
- Osada nad Babieńskim Potockiem (Pieniny)
- Ośrodek Konferencyjno-wypoczynkowy KOCIERZ*** (Beskid Mały)
- Park Hotel Łysoń*** (Andrychów)
- Pałac Romantyczny
- Pałac Zdunowo (Mazowieckie)
- Polna Zdrój (Sudety)
- POZIOM 511 Design Hotel I SPA**** (Jura krakowsko-częstochowska)
- Poziom 511 Design Hotel I SPA**** (Jura krakowsko-częstochowska)
- Siedlisko Jagiele - agroturystyka (Mazury)
- Siedlisko na Wygonie (Mazury)
- Stare Kino Cinema Residence**** (Łódź)
- Stary Tartak**** (Iława Mazury)
- Tabaszówka (Krynica Beskid Sądecki)
- Villa Collis (Bieszczady)
- Villa Toscana Boutique (Murzasichle)
- Warsaw Plaza Hotel**** (Warszawa)
- Westerland (Chocz)
- Zamek RYN**** (Mazury)
- Łosia Chata (Podlasie)
-
NA WIDELCU A BITE TO EAT - spis recenzji restauracji
- BRASSERIE OLYMPIQUE - Hotel Francuski
- Aika
- Albertina Restaurant & Wine (2022)
- Alpino (Zamkniete)
- Amfora Restaurant & Cocktail Bar (Katowice)
- Ancho (zamknięte)
- Atelier Amaro* (Warszawa)
- Bal (Zamknięte)
- Bazylia
- Bałkanica (Zamknięte)
- Bistro The Hours
- Boccanera
- Bococa Bistro
- Bombonierka - Candy Shop
- Bon Appetit (Zamknięte)
- BonJour Cava
- Brasserie Sztuka (zamknięte)
- Browar Lubicz
- Bubble Waffle (Zamknięte)
- By The Way
- C.K Browar
- Cafe Młynek
- Carioca Resto Bar (Zamknięte)
- Carioca Snack Bar (zamknięte)
- Carl & Bart
- Chiński Pałac (Kraków)
- Choco Cafe
- Chwila Rozkoszy (Wadowice)
- Corleone
- Corner Burger (Zamknięte)
- Cytrynowy Pieprz (Jelenia Góra)
- Domino's Pizza
- Duży Pokój
- EDO Fusion
- EDO Sushi
- Edo Sushi (up date 2022)
- El Toro (Zamknięte)
- Eliksir (Gdańsk)
- EN PLATO (Zamknięte)
- Enoteka Pergamin
- Filipa 18 Food Wine Art
- Fiorentina Restauracja
- Folk Restauracja (Zamknięte)
- Food & People By Pastrami Deli
- Fornada (Zamknięte)
- Ganesh Restauracja Indyjska (Zamknięte)
- Ganesh Ursynów (Warszawa)
- Gąska
- Genji Premium Sushi
- Góralski Browar
- Gospodarstwo Podskalany
- Gospodarstwo Podskalany Truskawki
- Grande Grill
- Grube Ryby
- Gruzińskie Chaczapuri
- Haiku
- Halka (Zakopane)
- Hello India Restaurant
- HUA HE SUSHI &special
- Jak za dawnych czasów
- Jak za dawnych czasów na Placu Imbramowskim
- Kamo (zamknięte)
- Karczma Tabakowy Chodnik
- Kaze (zamknięte)
- Kelleran Coffee
- Kogel Mogel
- Konfederacka 4 (Zamknięte)
- Krakowska Manufaktura Czekolady
- Kto wypuścił Skowronka?
- Le Scandale Garden
- Lody Argasińscy
- Lokal - Burgers & More (Zamknięte)
- Luminaa (zamknięte)
- Magnifica Restauracja
- Malinowy Anioł
- Mamma Mia
- Manufaktura (zamknięte)
- Marcelino Chleb i Wino (Zamknięte)
- Marchewka z Groszkiem
- Małopolski Wagon Rodzinnie
- Mięta
- Milano Restauracja (zamknięte)
- MoaBurger (Zamknięte)
- Moo Moo Steak & Wine
- Moo Moo Steak and Burger Club
- Morela
- Mr.Broda Pastrami
- Musso Sushi
- Nadwiślańska 5 Resto & Vodka bar (Przeniesiony)
- Nakryto
- Naleśnikomania (Zamknięte)
- NapNapCafe (Zamknięte)
- Negatyw (zamknięte)
- Nine Kitchen (Zamknięte)
- No 7
- OCH (Ochotnica)
- Od Jajka Do Jabłka
- Orzo People Music Nature
- Palermo (zamknięte)
- Pan Da Jeść (Zamknięte)
- Pan Kasztan
- PapaYo (Zamknięte)
- Papryczki 5 Kraków
- Parampara Indian Cuisine & Culture (Zamknięte)
- Parobar
- Pastrami Deli Kraków
- Pinakoteka (Zamknięte)
- Pizzeria Trzy Papryczki
- Plac Nowy 1
- Plac Nowy 1 (up date 2020)
- Pod Norenami
- Pod Sokołem (Zamknięte)
- Podgórski Salon Degustacyjny (Zamknięte)
- Pstrąg Ojcowski
- Radisson Blu (Zamknięte)
- Rancho Texas (zamknięte)
- Relais & Châteaux Hotel Copernicus
- Restart Szeroka
- Restauracja Kazimierz
- Restauracja Leonardo (rzecz się ma o piwie)
- Restauracja Leonardo (rzecz się ma o winie)
- Resto Illuminati (Zamknięte)
- Roti Roti (Zamknięte)
- Ruru Udon Asian Noodle
- Russian Enzo (zamknięte)
- Saint Jacques (Warszawa)
- Samui
- Santa Maria Pizzeria
- Shake & Bake (zamknięte)
- SiSi Organic Bistro (Zamknięte)
- Siła Smaku (zamknięte)
- Skansen Smaków
- Smakołyki (Zamknięte)
- Sofa (Tarnów)
- Stacja Zabłocie
- Sushi 77
- Sushi Square (zamknięte)
- SushiRo
- SushiRolls Grab&Go
- Szara Gęś
- Sławkowska 1
- Sławkowska 1 ( up date 2022)
- Tao by Zen
- Tartaczna Chata (Iława)
- TASCA Ruczajnik
- Tata Sushi
- The Chicken Club (zamknięte)
- Tradycyja
- Tratoria Pergamin
- Trattoria Mia (zamknięte)
- Trattoria Soprano.
- Trezo
- Umami (Pyskowice)
- Urara sushi & hot pot & shabu shabu
- Vanilla Sky
- Veganic (Przeniesiona)
- Vintage Restauracja i Winiarnia
- Voila Restaurant
- Voila Restaurant (Przeniesione)
- W Catering & Event
- W starej kuchni
- Well done
- Wielopole 3 (Zamknięte)
- WiśniOOFka (Kraków)
- Worek Pszenicy (Zamknięte)
- Włoska
- Włoska (Sukiennicza 8) (up date 2022)
- Yellow Dog (zamknięte)
- Zakąski Wadowice (Zamknięte)
- Zakładka
- Zen Sushi Bar
- Zlata Ulicka (zamknięte)
Ojojojojoj. Co ja z tą kuchnią indyjską mam począć. Jeżeli czytacie moje recenzję od początku, to wiecie, że tylko jeden raz pojawiła się w nich kuchnia Indyjska. Postawiła poprzeczkę tak wysoko, że po mimo upływu czasu nie odważyłam Wam się opowiedzieć o tej kuchni powtórnie.
W ogóle z kuchnią Indyjską jest tak, że człowiek musi się przestawić w swojej głowie na zupełnie coś innego. Na dużo przypraw, które wywalają Twoje kubki smakowe w kosmos, na niekonwencjonalne połączenia smaków, na to, że większość potraw zatopione jest w sosie oraz fakt, że ryż naprawdę ma smak. Jeżeli chcecie zrozumieć jej filozofię i skosztować domowego jedzenia rodem z Indii, to nie ma lepszego miejsca niż Parampara Indian Cuisine & Culture.
To JEST restauracja Indyjska w Krakowie. Na szczególną uwagę zasługuje tu fakt, że za sterami stoi kobieta, z Indii, która gotuje tak, jak nauczyła ją Mama i Babcia. Gotuje prosto, po domowemu, z sercem. I to czuć. I chociaż samemu lokalowi brakuje dużo. Dużo we wnętrzu, w obsłudze to mimo wszystko powiem Wam, że gdybym miała iść zjeść gdzieś ten rodzaj kuchni, to właśnie tam. Bo jedzenie broni się tu samo. Bo wnętrze można ożywić kolorowymi tkaninam i sprawić aby wydawało się przytulniejsze. Można dodać świece i miskę z pływającymi kwiatami. I zdjęcia i wszystko inne. Można. Genialna Pani Kelnerka, która nas obsługiwała może przeszkolić swój zespół żeby szklankę wody przynosił od razu, bez konieczności zgody samego Zarządu. Można. Ale jak jedzenie jest złe, to tak łatwo się tego naprawić nie da. I na szczęście tu nie musi.
Zacznę może od tego, że po raz kolejny moje eksperymenty z napojami mnie przerosły. Lemoniada z solą, kuminem i cytryną wydawała się fajną opcją, podobnie jak herbata z mlekiem Masala Chai (nie bawarka bynajmniej). Wydawała. Niestety niedojrzałam totalnie do tego rodzaju smaków, wszystko jest dla mnie zbyt intensywne i za eksperymentalne. Mam nauczkę aby następnym razem trzymać się sprawdzonych pozycji w menu.
Dobra dość o moich niefortunnych wyborach, teraz informacja najważniejsza w całym Krakowie: tylko TU zjecie NAJLEPSZE chlebki naan (8 zł). Chrupiące, z wielkimi pęcherzami powietrza, z czosnkiem, duże i genialne w smaku. Absolutnie zachwycająca, ręczna robota wypiekana w specjalnym piecu z jaką miałam do czynienia. Kolejnym świetnym wyborem są nieśmiertelne pierożki Samosa. Jadłam i z farszem z jagnięciny (12 zł) jak również wersję wegetariańską z warzywnym farszem (10 zł). Chrupiące, grube ciasto a jagnięcina krucha, mokra - mistrzostwo świata! Do tego sosy, których moim zdaniem powinno być więcej, bo są pyszne a opływające nimi samosa jeszcze lepsze w smaku.
Następnie na talerzu wylądował kebab z grilla czyli mielona jagnięcina z kolendrą i czerwoną cebulą (32 zł), również z sosami. I tu się zatrzymam aby Wam rozwiać raz na zawsze obraz sheak kebaba w kuchni indyjskiej. Kebab to mięso a dokładniej szaszłyk, tu podawana w postaci wąskich kotlecików. Mięso specyficznie przyprawione i przyrządzone. Nie buła z sałatą czy tam kapustą i ociekającym sosem czosnkowym, lądującym zazwyczaj wszędzie zanim trafi do ust. Nie. Do sheak kebaba można sobie wziąć chlebki naan i zajadać z podanymi sosami. Jagnięcina jest cudowna, aromatyczna, bardzo bogato przyprawiona, ostra. To mięso bez wątpienia jest "konikiem" królowej kuchni, bo to kolejna potrawa na medal.
Kofty z ekologicznej baraniny w jedwabistym, kremowym sosie na bazie orzechów nerkowca i migdałów (34 zł) jest daniem, które wzniesie Waszą świadomość łączenia smaków i bogactwo doznań w kubkach smakowych na wyżyny. Bardzo dobre są też wersje wegetariańskie, na przykład grillowany indyjski ser Panir podany z warzywami (22 zł).
Kuchnia Indyjska jest, aczkolwiek nie musi być ostra. Ja oscylowałam w okolicach smaków raczej średnio ostrych ale i tak były dosyć palące, więc uważajcie. Na deser zjadłam marchewkową chałwę. Kurczę nie wiem co mam Wam powiedzieć o tym wynalazku. Desery są bardzo słodkie to fakt. Kuchnia jest innowacyjna w smakach ale na pewno każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Dla tych co boją się o żołądek zdradzę sekret, którym Parampara Indian Cuisine & Culture częstuje na sam koniec. Guma arabska. Zapobiega wszelkim niespodzianką 😉 Namaste!
W związku z tym, że moje umiejętności fotograficzne odmówiły mi posłuszeństwa, zaproszę Was do obejrzenia zdjęć autorstwa restauracji.