-
HOTELE, KTÓRE MUSISZ ODWIEDZIC
- Amani Tiwi Beach Resort**** (Kenia)
- Aries Hotel & Spa**** (Zakopane)
- Bumerang - Ośrodek Wypoczynkowy (Kąty Rybackie)
- Folwark Bielskie (Mazury)
- Folwark Jackowo (k. Łeby)
- Folwark Wrzosówka - agroturystyka (Sudety)
- Hilton Garden Inn Krakow Airport**** (Kraków)
- Hotel Galery 69**** (Mazury)
- Hotel Kopieniec Fizjo-Med SPA**** (Murzasichle)
- Hotel Król Kazimierz**** (Kazimierz Dolny)
- Hotel Masuria**** (Mazury)
- Hotel Sadova**** (Gdańsk)
- Hotel Zamek Gniew
- HOT_elarnia**** (Puszczykowo k. Poznania)
- Osada nad Babieńskim Potockiem (Pieniny)
- Ośrodek Konferencyjno-wypoczynkowy KOCIERZ*** (Beskid Mały)
- Park Hotel Łysoń*** (Andrychów)
- Pałac Zdunowo (Mazowieckie)
- POZIOM 511 Design Hotel I SPA**** (Jura krakowsko-częstochowska)
- Siedlisko Jagiele - agroturystyka (Mazury)
- Siedlisko na Wygonie (Mazury)
- Stary Tartak**** (Iława Mazury)
- Villa Collis (Bieszczady)
- Warsaw Plaza Hotel**** (Warszawa)
- Westerland (Chocz)
- Zamek RYN**** (Mazury)
-
NA WIDELCU A BITE TO EAT - spis recenzji restauracji
- Aika
- Alpino
- Ancho (zamknięte)
- Atelier Amaro* (Warszawa)
- Bal
- Bazylia
- Bałkanica
- Boccanera
- Bococa Bistro
- Bombonierka - Candy Shop
- Bon Appetit
- BonJour Cava
- Brasserie Sztuka (zamknięte)
- Browar Lubicz
- Bubble Waffle
- By The Way
- C.K Browar
- Cafe Młynek
- Carioca Resto Bar
- Carioca Snack Bar (zamknięte)
- Carl & Bart
- Choco Cafe
- Chwila Rozkoszy (Wadowice)
- Corleone
- Corner Burger
- Cytrynowy Pieprz (Jelenia Góra)
- Domino's Pizza
- Duży Pokój
- EDO Fusion
- EDO Sushi
- El Toro
- Eliksir (Gdańsk)
- EN PLATO
- Enoteka Pergamin
- Filipa 18 Food Wine Art
- Fiorentina Restauracja
- Food & People By Pastrami Deli
- Fornada
- Ganesh Restauracja Indyjska
- Ganesh Ursynów (Warszawa)
- Gąska
- Genji Premium Sushi
- Gospodarstwo Podskalany
- Gospodarstwo Podskalany Truskawki
- Grande Grill
- Grube Ryby
- Gruzińskie Chaczapuri
- Haiku
- Halka (Zakopane)
- Jak za dawnych czasów
- Jak za dawnych czasów na Placu Imbramowskim
- Kamo (zamknięte)
- Kaze (zamknięte)
- Kelleran Coffee
- Kogel Mogel
- Konfederacka 4
- Krakowska Manufaktura Czekolady
- Kto wypuścił Skowronka?
- Le Scandale Garden
- Lokal - Burgers & More
- Luminaa (zamknięte)
- Magnifica Restauracja
- Malinowy Anioł
- Manufaktura (zamknięte)
- Marcelino Chleb i Wino
- Marchewka z Groszkiem
- Mięta
- Milano Restauracja (zamknięte)
- MoaBurger
- Moo Moo Steak & Wine
- Moo Moo Steak and Burger Club
- Morela
- Musso Sushi
- Nadwiślańska 5 Resto & Vodka bar
- Nakryto
- Naleśnikomania
- NapNapCafe
- Negatyw (zamknięte)
- Nine Kitchen
- No 7
- Od Jajka Do Jabłka
- Orzo People Music Nature
- Palermo (zamknięte)
- Pan Da Jeść (Kraków)
- Pan Kasztan
- PapaYo
- Papryczki 5 Kraków
- Parampara Indian Cuisine & Culture
- Parobar
- Pinakoteka
- Pizzeria Trzy Papryczki
- Plac Nowy 1
- Pod Norenami
- Pod Sokołem
- Podgórski Salon Degustacyjny
- Pstrąg Ojcowski
- Radisson Blu
- Rancho Texas (zamknięte)
- Relais & Châteaux Hotel Copernicus
- Restauracja Kazimierz
- Resto Illuminati
- Roti Roti
- Russian Enzo (zamknięte)
- Saint Jacques (Warszawa)
- Samui
- Shake & Bake (zamknięte)
- SiSi Organic Bistro
- Siła Smaku (zamknięte)
- Skansen Smaków
- Smakołyki
- Sofa (Tarnów)
- Stacja Zabłocie
- Sushi Square (zamknięte)
- SushiRo
- SushiRolls Grab&Go
- Sławkowska 1
- Tao by Zen
- Tartaczna Chata (Iława)
- Tata Sushi
- The Chicken Club (zamknięte)
- Tradycyja
- Tratoria Pergamin
- Trattoria Mia (zamknięte)
- Trattoria Soprano.
- Trezo
- Umami (Pyskowice)
- Vanilla Sky
- Veganic
- Vintage Restauracja i Winiarnia
- Well done
- Wielopole 3
- WiśniOOFka (Kraków)
- Włoska
- Yellow Dog (zamknięte)
- Zakąski Wadowice
- Zakładka
- Zen Sushi Bar
- Zlata Ulicka (zamknięte)
Marcin Sołtys. Szef kuchni, który rozpieszczał mnie kilka lat temu w jednej z krakowskich kuchni (to znaczy on w kuchni, ja na zapleczu wiecznie głodna). Jeden z tych Szefów, których spotykasz po latach i cieszysz się, że znowu może cie nakarmić. Ten Szef kuchni, do którego wracasz jak bumerang bo wiesz, że za każdym daniem stoi jakość, serce i niezwykła kreatywność. Jedno z nazwisk, które tworzyły gastro w Krakowie. Czapki z głów!
Miałam Wam nie pisać o tym, że restauracja Filipa 18 Food Wine Art jest gastro hotelowym, ponieważ wiem jaką panikę sieje to hasło. Niemniej jednak najwyższy czas zawalczyć ze stereotypami i wyraźnie powiedzieć, że era kiedy takie miejsca nie były dostępne dla nie turystów dawno już minęły. I to nie tylko ze względu na klimat i dostępność dla "lokalsów" ale głównie ze względu na cenę. Bo ta, nie różni się znacząco od innych, krakowskich restauracji. Za to poziom w restauracjach hotelowych trzymany jest bardzo wysoko a przede wszystkim trendy i możliwości do jakich mają dostęp managerowie są dużo bardziej na wyciągnięcie ręki niż w pozostałych miejscach. W Filipa 18 zachwyciła mnie koncepcja paringu dań z drinkami (świetny bar z genialnym pomysłem, o którym mam nadzieję napiszę Wam po 8 marca, a którego w Krakowie brak) oraz lokalność produktów.
I tu zatrzymam się na dłużej, ponieważ Szef Kuchni korzysta ze starannie wyselekcjonowanych produktów dostępnych na Starym Kleparzu. Polityka wspierania małych, lokalnych przedsiębiorców jest zacna i tu naprawdę trzeba pochylić głowę, zwłaszcza, że te produkty są droższe ale też - dużo smaczniejsze. Marcin - pozwolę sobie na tą zuchwałość i wywołam go z imienia - znajduje przepyszne rozwiązania, które owocują między innymi tym, że w styczniu możecie zjeść na przykład najwspanialszą malinę w Waszym życiu!
Cudownym jest też to, że kuchnia serwuje menu degustacyjne. To fantastyczna podróż przez Polskie produkty w rewelacyjnej, nowej odsłonie! Kuchnia polska jest niewątpliwie "konikiem" Marcina Sołtysa i znaleźć w niej można całe jego serducho. Niewątpliwie od naszego ostatniego spotkania rozwinął skrzydła i to czuć oraz widać na talerzu. Tradycyjne połączenia złamane niebanalną formą podania... szczerze? Dawno nie jadłam tak skomponowanej, polskiej kuchni. Smaki łączą się ze sobą, struktury przenikają a efekt końcowy na języku jest niekiedy mocno zaskakujący. Wydawać by się mogło, że kasza, tatar czy kaczka to jest coś, co już jedliście i niczym Was nie zaskoczy. No nie. Niedość, że zaskoczy to wywróci Wasz kulinarny światopogląd do góry nogami.
Sam klimat miejsca jest bardzo przytulny, otoczeni sztuką możecie rozwinąć swoje zmysły i zakosztować takiej Polski, jaką warto chwalić się na świecie. Miejsce to niewątpliwie wytycza nowe trendy i udowadnia, że jeżeli pozwoli się ludziom, którzy znają się na swoim fachu prowadzić gastronomię, to rozkwitnie ona i obrodzi w owoce "achów" i "ochów". Nie tylko moich!