-
HOTELE, KTÓRE MUSISZ ODWIEDZIC
- Zawoja 1725 - Slow Life Cabins (Beskidy)
- Alpejski Dwór Międzygórze Pensjonat (Kotlina Kłodzka)
- Amani Tiwi Beach Resort**** (Kenia)
- Aries Hotel & Spa**** (Zakopane)
- Bliżej Nieba (Beskid Wyspowy)
- Bumerang - Ośrodek Wypoczynkowy (Kąty Rybackie Morze Bałtyckie)
- Daj spokój (w Szczyrku)
- Dom na Padole (Tylmanowa - Gorce)
- Dom Pod Skałą (Sudety)
- Domy Konesera (Mazury)
- Farma Noe (Kaszuby)
- Folwark Bielskie (Mazury)
- Folwark Jackowo (k. Łeby Morze Bałtyckie)
- Folwark Wrzosówka - agroturystyka (Sudety)
- Hilton Garden Inn Krakow Airport**** (Kraków)
- Hotel Galery 69**** (Mazury)
- Hotel Jakubus*** (Dolnyśląsk)
- Hotel Kopieniec Fizjo-Med SPA**** (Murzasichle Tatry)
- Hotel Król Kazimierz**** (Kazimierz Dolny)
- Hotel Limanova*** (*!) (Beskidy Limanowa)
- Hotel Masuria**** (Mazury)
- Hotel Sadova**** (Gdańsk)
- Hotel Zamek Gniew (Pomorskie)
- HOT_elarnia**** (Puszczykowo k. Poznania)
- Jeziorownia (Jarosławiec Morze Bałtyckie)
- Kliszczadzka Koliba (Beskidy)
- Modrzewie Park Hotel*****
- Natura Mazur (Mazury)
- Osada nad Babieńskim Potockiem (Pieniny)
- Ośrodek Konferencyjno-wypoczynkowy KOCIERZ*** (Beskid Mały)
- Park Hotel Łysoń*** (Andrychów)
- Pałac Romantyczny
- Pałac Zdunowo (Mazowieckie)
- Polna Zdrój (Sudety)
- POZIOM 511 Design Hotel I SPA**** (Jura krakowsko-częstochowska)
- Poziom 511 Design Hotel I SPA**** (Jura krakowsko-częstochowska)
- Siedlisko Jagiele - agroturystyka (Mazury)
- Siedlisko na Wygonie (Mazury)
- Stare Kino Cinema Residence**** (Łódź)
- Stary Tartak**** (Iława Mazury)
- Tabaszówka (Krynica Beskid Sądecki)
- Villa Collis (Bieszczady)
- Villa Toscana Boutique (Murzasichle)
- Warsaw Plaza Hotel**** (Warszawa)
- Westerland (Chocz)
- Zamek RYN**** (Mazury)
- Łosia Chata (Podlasie)
-
NA WIDELCU A BITE TO EAT - spis recenzji restauracji
- BRASSERIE OLYMPIQUE - Hotel Francuski
- Aika
- Albertina Restaurant & Wine (2022)
- Alpino (Zamkniete)
- Amfora Restaurant & Cocktail Bar (Katowice)
- Ancho (zamknięte)
- Atelier Amaro* (Warszawa)
- Bal (Zamknięte)
- Bazylia
- Bałkanica (Zamknięte)
- Bistro The Hours
- Boccanera
- Bococa Bistro
- Bombonierka - Candy Shop
- Bon Appetit (Zamknięte)
- BonJour Cava
- Brasserie Sztuka (zamknięte)
- Browar Lubicz
- Bubble Waffle (Zamknięte)
- By The Way
- C.K Browar
- Cafe Młynek
- Carioca Resto Bar (Zamknięte)
- Carioca Snack Bar (zamknięte)
- Carl & Bart
- Chiński Pałac (Kraków)
- Choco Cafe
- Chwila Rozkoszy (Wadowice)
- Corleone
- Corner Burger (Zamknięte)
- Cytrynowy Pieprz (Jelenia Góra)
- Domino's Pizza
- Duży Pokój
- EDO Fusion
- EDO Sushi
- Edo Sushi (up date 2022)
- El Toro (Zamknięte)
- Eliksir (Gdańsk)
- EN PLATO (Zamknięte)
- Enoteka Pergamin
- Filipa 18 Food Wine Art
- Fiorentina Restauracja
- Folk Restauracja (Zamknięte)
- Food & People By Pastrami Deli
- Fornada (Zamknięte)
- Ganesh Restauracja Indyjska (Zamknięte)
- Ganesh Ursynów (Warszawa)
- Gąska
- Genji Premium Sushi
- Góralski Browar
- Gospodarstwo Podskalany
- Gospodarstwo Podskalany Truskawki
- Grande Grill
- Grube Ryby
- Gruzińskie Chaczapuri
- Haiku
- Halka (Zakopane)
- Hello India Restaurant
- HUA HE SUSHI &special
- Jak za dawnych czasów
- Jak za dawnych czasów na Placu Imbramowskim
- Kamo (zamknięte)
- Karczma Tabakowy Chodnik
- Kaze (zamknięte)
- Kelleran Coffee
- Kogel Mogel
- Konfederacka 4 (Zamknięte)
- Krakowska Manufaktura Czekolady
- Kto wypuścił Skowronka?
- Le Scandale Garden
- Lody Argasińscy
- Lokal - Burgers & More (Zamknięte)
- Luminaa (zamknięte)
- Magnifica Restauracja
- Malinowy Anioł
- Mamma Mia
- Manufaktura (zamknięte)
- Marcelino Chleb i Wino (Zamknięte)
- Marchewka z Groszkiem
- Małopolski Wagon Rodzinnie
- Mięta
- Milano Restauracja (zamknięte)
- MoaBurger (Zamknięte)
- Moo Moo Steak & Wine
- Moo Moo Steak and Burger Club
- Morela
- Mr.Broda Pastrami
- Musso Sushi
- Nadwiślańska 5 Resto & Vodka bar (Przeniesiony)
- Nakryto
- Naleśnikomania (Zamknięte)
- NapNapCafe (Zamknięte)
- Negatyw (zamknięte)
- Nine Kitchen (Zamknięte)
- No 7
- OCH (Ochotnica)
- Od Jajka Do Jabłka
- Orzo People Music Nature
- Palermo (zamknięte)
- Pan Da Jeść (Zamknięte)
- Pan Kasztan
- PapaYo (Zamknięte)
- Papryczki 5 Kraków
- Parampara Indian Cuisine & Culture (Zamknięte)
- Parobar
- Pastrami Deli Kraków
- Pinakoteka (Zamknięte)
- Pizzeria Trzy Papryczki
- Plac Nowy 1
- Plac Nowy 1 (up date 2020)
- Pod Norenami
- Pod Sokołem (Zamknięte)
- Podgórski Salon Degustacyjny (Zamknięte)
- Pstrąg Ojcowski
- Radisson Blu (Zamknięte)
- Rancho Texas (zamknięte)
- Relais & Châteaux Hotel Copernicus
- Restart Szeroka
- Restauracja Kazimierz
- Restauracja Leonardo (rzecz się ma o piwie)
- Restauracja Leonardo (rzecz się ma o winie)
- Resto Illuminati (Zamknięte)
- Roti Roti (Zamknięte)
- Ruru Udon Asian Noodle
- Russian Enzo (zamknięte)
- Saint Jacques (Warszawa)
- Samui
- Santa Maria Pizzeria
- Shake & Bake (zamknięte)
- SiSi Organic Bistro (Zamknięte)
- Siła Smaku (zamknięte)
- Skansen Smaków
- Smakołyki (Zamknięte)
- Sofa (Tarnów)
- Stacja Zabłocie
- Sushi 77
- Sushi Square (zamknięte)
- SushiRo
- SushiRolls Grab&Go
- Szara Gęś
- Sławkowska 1
- Sławkowska 1 ( up date 2022)
- Tao by Zen
- Tartaczna Chata (Iława)
- TASCA Ruczajnik
- Tata Sushi
- The Chicken Club (zamknięte)
- Tradycyja
- Tratoria Pergamin
- Trattoria Mia (zamknięte)
- Trattoria Soprano.
- Trezo
- Umami (Pyskowice)
- Urara sushi & hot pot & shabu shabu
- Vanilla Sky
- Veganic (Przeniesiona)
- Vintage Restauracja i Winiarnia
- Voila Restaurant
- Voila Restaurant (Przeniesione)
- W Catering & Event
- W starej kuchni
- Well done
- Wielopole 3 (Zamknięte)
- WiśniOOFka (Kraków)
- Worek Pszenicy (Zamknięte)
- Włoska
- Włoska (Sukiennicza 8) (up date 2022)
- Yellow Dog (zamknięte)
- Zakąski Wadowice (Zamknięte)
- Zakładka
- Zen Sushi Bar
- Zlata Ulicka (zamknięte)
Prawdziwą sztuką jest zrobić miejsce z klasą. Miejsce, w którym ceny pogodzą się z kryształowymi kieliszkami a wyblakła od butów posadzka nie zabierze uroku czarnym obrusom zwisającym ze stołów. Miejsce, które ma już urok samo w sobie, bo kiedyś było starym kinem uwielbianym przez wielu randkowiczów, a dziś wchodząc do niego myślisz - "no nie można było lepiej zagospodarować tej przestrzeni". Miejsce artystyczne nie tylko przez wzgląd na repertuar kinowy, czy w przyszłości - kabaretowy ale przede wszystkim repertuar kulinarny. To miejsce nazywa się Brasserie Sztuka i zasługuje na szczególną uwagę.
O swoim sentymencie do Fabrice, który stoi między innymi za sukcesem tego miejsca nie będę się rozpisywać. Dla mnie jest absolutnym mistrzem jeżeli o słodkości chodzi. Miałam okazję być na warsztatach przez niego prowadzonych i muszę przyznać, że nie tylko otworzył mi kulinarną furtkę na nieznane przeze mnie dotąd makaroniki ale na desery same w sobie. Jego tort przygotowany na nasze wesele rozwalił system każdej jednej osobie i do dziś jest wspominany ze ślinotokiem.
Zacznę więc nie typowo bo od końca tej wizyty czyli deserów: jeżeli jeszcze nie byliście, to bez dwóch zdań MUSICIE zjeść każdy jeden deser z menu. Creme brulee z azjatyckim jaśminem (12 zł) jest najlepszym jakim jedliśmy - nie tylko ze względu na to, że jest go dużo. Nie wiem czemu akurat ten deser ukochał sobie mój Małż ale po raz pierwszy jego mina oznajmiała zadowolenie nie tylko ze smaku ale również z ilości na talerzu. Ja nie mogłam sobie odmówić Chrupiącego ciastka czekoladowego z musem czekoladowym z malinami i sosem angielskim z owoców jagodowych (12 zł). Poezja! Trochę przypomina mi właśnie nasz tort weselny, mogłabym jeść ten deser bez końca. Przepyszne były malinowe makaroniki, które Fabrice podrzucił nam na talerz. Następnym razem bez wątpienia zjemy po dwa desery, bo do spróbowania pozostały nam Migdałowy krem mascarpone z amaretto i duszonym rabarbarem z wanilią (12 zł) oraz Duży makaronik z owocami jagodowymi i lekkim kremem waniliowym podawany z estragonowym sosem angielskim (12 zł). Komentarz jest zbędny.
Możecie sobie wyobrazić, że całe menu jest właśnie takie: bogate w smaki i aromaty, niekonwencjonalne połączenia, chociaż klasyczne i wcale nie takie długie. Drugi raz odważyłam się na spróbowanie w restauracji risotto. Nie dlatego, że go nie lubię - wprost przeciwnie. Uwielbiam i robię w domu bardzo często, mogę z całą odpowiedzialnością powiedzieć, że jest to jeden z moich "koników kulinarnych". Niestety w restauracjach zazwyczaj jest przegotowane, odstane, zdarza się też niedogotowane oraz bez ładu i składu. Tym razem, wiedząc kto za nim stoi wybrałam bez wahania Risotto z polędwicą wołową flambirowaną wódką, sosem winnym i oliwą truflową (26 zł). Pisząc to w tym momencie mam ogromną ochotę znaleźć się w Brasserie Sztuka i zjeść je raz jeszcze. Idealnie jędrny ryż z bogactwem smaku.
Małż rozkoszował się Boeuf bourguignonne czyli wołowiną po burgundzku z cebulkami, wędzonym boczkiem i pieczarkami oraz zapiekanką ziemniaczaną (35 zł). Nie wiem czy kiedyś próbowaliście tego dania ale mim zdaniem tylko Francuzi ze zwykłego gulaszu mogli zrobić tak wykwintne danie. Danie to wywodzi się z potraw chłopskich ale jak napisała w swojej książce Julia Child Mastering the Art of French Cooking - "jest to jedno z najlepszych dań z wołowiny wymyślonych przez człowieka". A w Brasserie Sztuka, jedno z najlepiej przygotowanych.
Zmierzając ku końcowi - ponieważ pewnie właśnie ubieracie kurtkę i wychodzicie do Brasserie Sztuka - przystawki również nie zawodzą. Ja wzięłam wątróbkę z octem malinowym na ciemnej bagietce z sałatką z młodego szpinaku (14 zł), a Małż Tatara z polędwicy wołowej "Sztuka" z kolendrą, chili, olejem sezamowym i rukolą (26 zł). Bez wątpienia tak, jak samą wątróbkę tak i ocet malinowy trzeba lubić. Ja lubię więc danie uważam za trafione. Tatar fajny, lekki, inny niż nasz tradycyjny (chociaż takiego też znajdziecie w karcie).
Muszę Wam powiedzieć, że dzięki trzem miejscom z kuchnią francuską, które odwiedziłam w ostatnim czasie, polubiłam ją i sięgnęłam po kilka przepisów. Niewątpliwie ten rok jest wyjątkowym jeżeli o kulinarne doznania w Krakowie chodzi i jeżeli dalej tak pójdzie, to moje grudniowe Top 10 Najlepszych Restauracji w Krakowie będzie niełatwym dla mnie wyzwaniem!