Sarna w sosie pomarańczowym
Tak. Znowu przyjechał z Podhala kawał sarny, ale tym razem zachciało mi się jej na... słodko. Dobrze czytacie. Będzie prosto i szokująco smacznie. Sarna, 2 łyżki miodu, kilka goździków, pieprz czarny gruboziarnisty, sól, liść laurowy, cebulka szalotka, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki musztardy. Nacieram wszystkim polędwice z sarny i zostawiam…WiecejSarna pieczona
Ja to mam w życiu farta. Współpracowałam kiedyś z Szefem Kuchni, który był myśliwym. Hubert. Hubert przywoził mi co rusz jakąś dziczyznę. A to dzika, sarnę, kozła, bażanta. Miałam raj na ziemi i frajdę z robienia za każdym razem innego mięsa. Dlatego jak tylko mój ukochany Drwal przywiózł z Zakopanego…WiecejMuffiny z ciasta francuskiego, idealne na śniadanie!
To była potrzeba czasu i chwili. Poranne śniadanie, szybkie bo goniły mnie spotkania, ale też takie, które daje przyjemność. Bo Ci, którzy mnie znają, wiedzą, że bez śniadania z domu nie wyjdę. A jak wyjdę to olaboga lepiej nie wchodzić mi w drogę! Składniki: - ciasto francuskie -…WiecejCiasteczka z maszynki – rodzinny przepis.
To jedno z fajniejszych wspomnień mojego dzieciństwa. Jako dziecku wydawało mi się, że strasznie długo się robi te ciasteczka i zawsze bolały mnie ręce od kręcenia maszynką. Maszynką, którą skonstruował mój Tata, i która przetrwała do dziś. Z tego co się orientowałam, w internecie można kupić nowoczesne wersje maszynki.…WiecejMakaron z bobem w 20 minut
Składniki: - bób - garść rukoli - 1 czosnek - 1 papryczka czuszka - 2 łyżki masła klarowanego - 50 ml białego wina - 1 cebula - parmezan - kilka pomidorków cherry - makaron (jaki lubicie ja proponuje tagliatelle lub spaghetti) - sól, pieprz Przygotowanie: Bób gotuję…WiecejJajko w koszulce z lubczykiem na słonym twarogu.
Jedno z moich ulubionych śniadań. Proste ale za to jakie pyszne! Składniki: - 1 jajko - pieczywo (ja lubię chrupkie ale możecie użyć też pszennego lub jakie lubicie) - ser biały - 1 łyżka octu - sól grubo mielona - pieprz - kilka liści lubczyku Przygotowanie: …WiecejAmoniaczki
Składniki: 1/2 kg mąki 15 dkg tłuszczu 15 dkg cukru 1 jajo 2 żółtka 1/2 szklanki mleka 1 dkg amoniaku cukier waniliowy 160 stopni 40 minut Przygotowanie: Mąkę siekamy z tłuszczem, dodajemy cukier. Żółtka, jajko, wanilię, mleko zagotowujemy, odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy amoniak i trzymając garnuszek nad…WiecejSTRUDEL Z JABŁKAMI i konfuturą z moreli
I kolejny z przepisów Prababci Ani. W nowej formie podania dzięki Slate Plate. Była zabawa :)) Składniki: 1/2 kg mąki Białko z 2 jajek 15 dkg masła Cukier Jabłka Szczypta soli Rodzynki Cynamon 1 słoiczek konfitury z moreli Przygotowanie: Ciasto zagniatamy z 1/2 kg mąki, 2…WiecejIndyk pieczony z nadzieniem tradycyjnym
Pierwszy z przepisów Prababci Ani, świetnie nadaje się na dwu dniowy obiad. Jeżeli szukacie alternatywy dla kurczaka to ten przepis będzie idealny dla Was. Znajdziecie go w Magazynie Apetyt a piękne talerze kupicie na Slate Plate! Składniki: 1 duza pierś z indyka 1/2 kostk masła Wątróbka z indyka…WiecejZapiekanka makaronowa z łososiem wędzonym, kolendrą, mozzarela i parmezanem
Prosta, z cyklu "samo się robi" a smak genialny! Składniki: - Makaron jaki lubisz, ja użyłam "ślimaków" - 2 opakowania łososia wędzonego - 2 opakowania mozzarelli - 1 opakowanie ser parmezan tarty - 1 świeży pęczek kolendry Przygotowanie: Makaron gotuje al dente. Kiedy jest już gotowy,…Wiecej