Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

Składniki:

 

- 2 kg buraków

- wywar warzywny z włoszczyzny

- garść suszonych grzybów

- zakwas z tego przepisu

- 2 łyżki majeranku

- 6 ziaren ziela angielskiego

- 8 ziaren czarnego pieprzu

- 2 ząbki czosnku

- sól, świeży czarny pieprz

 

Przygotowanie:

 

Grzyby zalewam 2 szklankami wody dzień wcześniej i pozwalam im się namoczyć przez 24 godziny. Buraki dokładnie myje i zawijam w folię. Wkładam na godzinę do pieca w 190 stopniach. W tym samym czasie gotuję wywar warzywny z dodatkiem majeranku, ziela, pieprzu a grzyby gotuję w wodzie, w której się moczyły z dodatkiem 1 ząbku czosnku. Po upieczeniu buraki obieram ze skórki i trę na średnich oczkach. Dodaję do wywaru i zagotowuje, dodaję zmiażdżony ząbek czosnku a następnie gotuje przez 3-4 minuty. Tak przygotowany wywar przecedzam, dodaję zakwas i wodę z grzybów (tą, w której się gotowały). Przyprawiam solą i pieprzem do smaku.

 

Najlepiej smakuje na drugi dzień. A grzyby można wykorzystać do nadzienia uszek.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*