Carbonara

Carbonara

Dzisiaj leniwie i makaronowo.

 

Składniki:

 

- 2 piersi z kurczaka

- 1 cebula

- 2 ząbki czosnku

- 1/4 szklanki wina

- 1/2 szklanki śmietanki 36%

- 2 żółtka

- sól, pieprz

- boczek

- makaron Podravka pióra penne

- parmezan

- 1 opakowanie boczku

 

 

Odwróconą formę do muffinek okładam folią aluminiową, nakładam na nią plasterki boczku formując koszyczek i piekę w piekarniku na funkcji grilla aż będzie rumiany. Cebulę kroję i podsmażam na oliwie z oliwek razem z 2 ząbkami czosnku. Dodaję pokrojonego kurczaka, podlewam odrobiną białego wina i smażę aż kurczak będzie gotowy. Żółtka mieszam ze śmietanką kremówką i wlewam na patelnię do kurczaka. Przypraw dużą ilością startego parmezanu, pieprzem i solą. Upieczony boczek zdejmuje z foremki, odwracam i nakładam do niego makaron zmieszany wcześniej z kurczakiem. Nie martwcie się jeżeli "koszyczek" z boczku się Wam rozwali, można podać makaron również na takim rozłożonym boczku, smakuje wybornie.

 

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*