Kajzerki

Kajzerki

Przechodzę nową, kuchenną fascynację w postaci własnego pieczywa. Pożyczyłam od brata maszynę do wyrabiania chleba, u Marty zamówiłam zakwas, uzbroiłam się w przepisy po zęby i przerabiam Zielonki Mansion na piekarnię. Zaczęłam od kajzerek, które mój mąż pochłonął mówiąc przy tym zwięźle: "jaram się". Ja też się jaram 🙂

 

 

Składniki:

 

- 420 gram mąki pszennej

- 240 ml wody

- 1 i 1/2 łyżki soli

- 2 łyżki cukru

- 1 łyżka oleju

- 18 g drożdży mokrych

 

Przygotowanie:

 

Do maszyny wrzucam kolejno: wodę, olej, sól, cukier, drożdże na końcu mąkę. Maszyna wyrabia ciasto przez 15 minut. Po tym czasie dzielę je na 8 równych części i odkładam na posypanym mąką blacie do wyrośnięcia na 45-60 minut. Po tym czasie wkładam do maszyny i piekę przez 20 minut na średnio rumiany kolor.

 

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*