Kapusta z grzybami i kapusta z grochem

Kapusta z grzybami i kapusta z grochem

Pod czujnym okiem Mamy i ku uciesze mojego Taty, powstała kapusta na Wigilię. W sumie nie dziwie się Tacie, że chce jeść tylko to, co Mama przyrządzi, bo Ona gotuje najsmaczniej na świecie. Skorzystałam więc z okazji i podpatrzyłam jak przygotować najlepszą kapustę jaką jadłam w życiu - nawet wtedy, kiedy nie cierpiałam grzybów (tak, tak miałam taką fazę).

 

Zanim zabrałam się za gotowanie, poszperałam w szafkach i znalazłam kilka skarbów. W między czasie Tata ubierał choinkę odkurzając moje ukochane ozdoby - niektóre dorównują mi wiekiem. Fajnie jest w domu na Święta!

Składniki:

 

- 1 kg kapusty

- 1 płaska łyżeczka cukru

- dużo grzybów suszonych

- 1/2 kostki masła

- 3 duże cebule

- 4 łyżki oleju

- groch łuskany

- sól, pieprz do smaku

 

Zasmażka:

 

- 1/4 kostki masła

- 2 łyżki oleju

- 2 łyżki mąki

 

Przygotowanie:

 

Kapustę najlepiej przygotować trzy dni przed Wigilią.

1. Kapustę wyciskam i kroję na kawałki.

2. Sok przelewam do kubka - będzie jeszcze potrzebny, a kapustę zalewam wodą tak, żeby lekko ją przykryła i gotuję (w sumie około 1 godziny).

3. Cebulę obieram i kroję na drobną kostkę. W rondelku rozpuszczam masło z 4 łyżkami oleju i dodaję jedną cebulę. Pozostałe dwie cebule wrzucam do kapusty.

4. Kiedy cebula zeszkli się już na maśle, dodaję ją do garnka z kapustą, słodzę jedną łyżeczką cukru, mieszam.

5. Kapusta się gotuje a ja w tym czasie kroję namoczone wcześniej grzyby w paseczki.

6. Grzyby razem z zalewą, która powstała z namoczenia wrzucam do kapusty, mieszam i gotuję aż będzie miękka. Jeżeli jest za mało kwaśna dolewam do niej pozostały sok z

kubka.7. W rondelku rozpuszczam ćwiartkę masła z dwoma łyżeczkami oleju. Dodaję dwie łyżki mąki szybko mieszam na jednolitą masę i taką zasmażkę przelewam do kapusty. Mieszam dokładnie.

8. Po około godzinie kapusta jest już gotowa.

 

Tak przygotowana kapusta stanowi bazę do drugiej opcji czyli kapusty z grochem.

1. Z ugotowanej kapusty oddzielam około 1/3.

2. Groch gotuję do miękkości, zostawiam kilka ugotowanych większych ziaren a pozostały rozcieram  na pure.

3. Do kapusty dodaję pure z grochu. Mieszam. Na koniec dorzucam kilka nieroztartych ziaren.

 

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*