Krem marchewkowo – imbirowy

Krem marchewkowo – imbirowy

Dziś światowy Dzień Wegetarian i mimo, że nie zaliczam się do tej grupy, to dla wszystkich łasuchujących po moim blogu, którzy nie jadają mięsa - krem będący niesamowitym doznaniem kulinarnym.

 

Składniki:

 

- 8 marchewek

- 1 imbir

- bulion warzywny

- 2 cebule

- 1 ząbek czosnku

- oliwa z oliwek

- chili w proszku

- 1/2 soku z pomarańczy (lub z kartonu)

- cukier brązowy do smaku

 

Pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i starty imbir podsmażam na oliwie z oliwek. Dodaję startą marchewkę (może być na dużych oczkach) i wlewam sok pomarańczowy. Duszę. W osobnym garnku gotuję bulion warzywny. Próbuje wywar z marchewki, jeżeli jest za mało słodki to dodaję brązowy cukier. Wlewam bulion i przyprawiam chili. Wszystko miksuje blenderem na gładki krem. Kleks robię ze śmietanki 36%. Podaję z grzankami.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*