Krem pomidorowo-paprykowy na słodko

Krem pomidorowo-paprykowy na słodko

Fajnie jak w ciągu wieczora goście zjadają cały gar zupy. Niby taka tam tylko zupa a jednak tyle radości, a ja czułam się jak czarownica nad kociołkiem hehe. Goście dostali też Mus Czekoladowy, którym ich totalnie zasłodziłam :))

 

Składniki: 

 

- 4 duże papryki czerwone

- 6 pomidorów

- 4 ząbki czosnku

- 2 cebule

- 4 łyżki cukru brązowego

- łyżka kolendry

- łyżka bazylii

- łyżka oregano

- łyżka rozmarynu

- czosnek granulowany Kamis

- pół łyżeczki ostrej papryki

- włoszczyzna na bulion

warzywko Podravka

- krem balsamiczny do dekoracji

- oliwa z oliwek

 

Najpierw gotuję włoszczyznę z dodatkiem kostki rosołowej i warzywkiem Podravka. Do naczynia żaroodpornego nasmarowanego oliwą wsadzam pokrojoną w paski paprykę i pokrojone w ćwiartki pomidory. Ząbki i cebulę obieram ze skórki i w całości wsadzam ją do naczynia. Grilluje w 190 stopniach przez około 20 minut tak, aby nie przypalić skórki. Po tym czasie, całą zawartość naczynia żaroodpornego przekładam do garnka. Blenderem miksuje warzywa na krem. Dolewam bulionu ale nie za dużo aby konsystencja była lekko kremowa a nie rzadka. Dodaję przyprawy i gotuję jeszcze przez 20 minut. Podaję z bagietką czosnkową i keksem zrobionym z kremu balsamicznego. Ważne przy tej zupie żebyście ją próbowali na każdym etapie. Jeżeli jest gorzka - dodajcie więcej cukru, jeżeli za mdła, dodajcie ostrej papryki. Bawcie się smakami.

 

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*