Krem z kukurydzy

Krem z kukurydzy

Oooo matko jak pachnie. Orgia w garnku daje słowo! Smakuje słodko, chili lekko gryzie w podniebienie, imbir rozgrzewa a cynamon... ach sami sprawdźcie.

 

 

Składniki:

 

- 1 puszka kukurydzy (lub dwie kukurydze żywe)

- 1 cebula

- 1 papryczka chili

- 1 łyżka cynamonu

- 2 cm imbiru (lub łyżka imbiru w proszku)

- bulion (mnie został rosół z weekendu więc go użyje)

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- szczypta soli

 

 

Przygotowanie:

 

W garnku na oliwie z oliwek duszę cebulę i chili. Po 5 minutach dodaję kukurydzę (jeżeli z puszki to koniecznie odsączona, jeżeli żywa to wyłuskana z kolby), cynamon i imbir  i szczyptę soli - duszę jeszcze około 10 minut. Dolewam bulion i gotuję zupę 20 minut. Miksuje w blenderze i posypuję po wierzchu startym serem żółtym. Podaję z grzankami.

 

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*