Krewetki w mleku kokosowym z dzikim ryżem

Krewetki w mleku kokosowym z dzikim ryżem

Danie proste i dla tych, co to nie chce się im za bardzo siedzieć przy garach. Są takie dni, że mi też się nie chce a jednak zjadło by się coś dobrego. Oto sprawdzona opcja

 

Składniki:

 

- 1 opakowanie krewetek 500 g

- 1 puszka mleczka kokosowego

- 1 ząbek czosnku

- 2 łyżki oleju arachidowego

- 1 małe chili

- 1 łyżeczka zielonej pasty curry

- 1 łyżka soku z limonki

- 1 czerwona cebula

- 1 łyżka zmiażdżonej kolendry

- 1 woreczek ryżu brązowego Britta

- 1 woreczek ryżu dzikiego

- sól do smaku

 

Przygotowanie:

 

W woku rozgrzewam olej arachidowy, wrzucam pokrojoną drobno cebulę i duszę. Dodaję czosnek pokrojony w plastry, sok z limonki i chili. Przyprawiam kolendrą i wlewam mleko kokosowe. Gotuję aż mleko się zredukuje i sos zgęstnieje. Doprawiam pastą curry i dorzucam krewetki (oporządzone). Dusze je  aż będą gotowe (około 5 minut). Ryż gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie mieszam oba gatunki i podaję z krewetkami w sosie kokosowym.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*