Królik w buraczkach

Królik w buraczkach

Niedzieling. Dostałam od Mamy kawałki królika i dzisiaj robiłam go pierwszy raz w życiu. Podałam go z naszymi rodzinnymi buraczkami, które są delikatne i słodkie. Strasznie się objedliśmy więc kontynuujemy niedzieling na sofie z TV. Zresztą komu by się chciało wychodzić skoro za oknem zima!

 

Buraczki:

 

- kilka buraków

- 2 łyżki masła

- łyżka mąki

- 4-5 łyżek cukru

- sól

- kwasek cytrynowy

- 1/2 dużego kubka śmietany 18%

 

Gotuje całe wymyte buraki około 1,5 godziny. Odlewam wodę, zalewam je zimną i na około 30 minut odstawiam. Następnie obieram je ze skórki i trę na tarce na najmniejszych oczkach. Buraki solę, dodaję 2 łyżku cukru, szczyptę soli i kwasku cytrynowego, odstawiam na 30 minut. W rondelku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i buraczki - mieszając dodaję śmietanę i doprawiam cukrem i ewentualnie kwaskiem. Ważne aby nie przyrumienić masła!! Jeżeli tak się stanie to koniecznie to wylejcie i rozpuście nowe!

 

Królik:

 

- królik

- 4 ząbki czosnku

- 2 łyżki słodkiej musztardy Develey

- 2 łyżki rozmarynu

- 1 łyżka tymianku

- 1/4 kostki masła

- 4 łyżki oliwy z oliwek

- 1 łyżka octu winnego

- 1 łyżka pieprzu

- 1 cebula

- 1 papryczka chili

- rękaw do pieczenia

 

 

Przygotowanie:

 

Królika nacieram utartym czosnkiem z solą i rozmarynem. Do rękawa wlewam oliwę, majeranek, masło, ocet, musztardę, pieprz i wkładam królika. Nacieram go dobrze i wkładam do lodówki na min. 2 godziny. Cebulę i papryczkę kroję w plastry. Wrzucam do rękawa i wsadzam do piekarnika nagrzanego na 150 stopni na 60 minut. Podnoszę temperaturę do 200 stopni, wyjmuje królika z woreczka i piekę królika jeszcze 30 minut. Królik powinien być soczysty. Podaję z  pieczonymi ziemniakami i wcześniej przygotowanymi buraczkami.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*