Kurczak maślany

Kurczak maślany

O matko jakie to jest dobre!! Zupełnie inna odsłona kurczaka, który rozpływa się w ustach. Przepis bardzo prosty a efekt naprawdę niezły jak na codzienny obiad.

 

Składniki:

 

- 2 piersi z kurczaka

- 2 saszetki ryżu

- 2 łyżki oleju arachidowego (może być też roślinny)

- 2 małe ostre papryczki

- 2 pomidory

- 1 mały przecier

- 1 cebula

- 1 czosnek

- 1 kawałek korzenia imbiru (ok 2 cm)

- 1 łyżka jogurtu naturalnego

- 1 łyżka kurkumy

- 1/2 łyżki cynamonu

- 1/2 kostki masła

- garść posiekanej kolendry

- sól, pieprz

 

Przygotowanie:

 

Kurczaka kroję w kostkę, solę, pieprze i obsmażam na oleju arachidowym. Kiedy będzie już miękki wyjmuje go i odstawiam na talerz. Na tą samą patelnię wrzucam posiekane drobno: papryczki, czosnek, cebulę, imbir. Dodaję cynamon, masło. Pomidory ucieram w blenderze z przecierem aż powstanie gładki sos. Dodaję go na patelnię razem z jogurtem. Dorzucam kurczaka i gotuję wszystko około 5 minut. W tym samym czasie gotuję ryż z kurkumą. Na koniec dodaję go na patelnię, mieszam żeby składniki dobrze się połączyły, doprawiam do smaku i posypuję kolendrą.

 

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*