Kurczak w sosie pomarańczowym z limonką na białym winie i pistacjami

Kurczak w sosie pomarańczowym z limonką na białym winie i pistacjami

Danie, które podałam do zupy kokosowej, a które pachnie kuchnią azjatycką. Pojawił się w nim dziki ryż, limonka, chili i oczywiście pomarańcza.

 

Składniki:

 

- sok z 1 pomarańczy (bez pestek)

- 2 ząbki czosnku

- 1 papryczka chili

- 1 cebulka dymka

- starty korzeń imbiru ok 2 cm

- 1 łodyga trawy cytrynowej

- sok z 1 limonki

- 1/3 szklanki białego wina

- 2 łyżki brązowego cukru

- 1 opakowanie dzikiego ryżu

- 2 piersi z kurczaka

- sezam (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

 

Na patelni smażę pokrojonego w paski kurczaka otoczonego w sezamie dosłownie 2 minuty. Odstawiam. Na tej samej patelni podsmażam cebulkę dymkę, czosnek, papryczkę chili i imbir. Dodaję startą trawę cytrynową, którą wcześniej obrałam ze zdrewniałych liści. Wlewam sok z pomarańczy, limonki i wino - dokładnie mieszam. Czekam aż wino odparuje i dodaję łyżeczkę mąki ziemniaczanej aby sos zgęstniał. Dorzucam kurczaka i duszę w sosie przez kilka minut aż będzie miękki. Pistacje kroję na drobne kawałki i posypuje nimi kurczaka na talerzu. Podaję z dzikim ryżem.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*