Kurczak z kozim serem topionym, rukolą i sosem balsamicznym, gotowany na parze

Kurczak z kozim serem topionym, rukolą i sosem balsamicznym, gotowany na parze

Kurczak to chyba najbardziej "plastyczne" mięso jakie znam. Można zrobić z niego cuda. Tym razem w moim kurczaku wylądował ser kozi, topiony.

 

Składniki:

 

- 2 piersi z kurczaka

- 2 garści rukoli

- ser topiony kozi Danmis

- 1 gałązka rozmarynu

- 1 łyżka kolorowego pieprzu

- sok z 1/2 cytryny  ( 1 łyżkę odkładam do rukoli)

- oliwa z oliwek

- 1 ząbek czosnku

- sos balsamiczny

- sól

 

Przygotowanie:

 

Pierś myję i nacinam kieszeń. Nadziewam ją serkiem topionym. Pieprz miażdżę a rozmaryn kroję na małe kawałki, dodaję sól i nacieram nimi pierś. Do garnka wlewam 1/2 wody, dodaję sok z cytryny i gotuję na parze przez około 15 minut. Rukole skrapiam oliwą z oliwek, wyciskam czosnek, łyżkę sosu cytrynowego mieszam ze szczyptą cukru i polewam nimi rukolę. Mięso po ugotowaniu kroję w kawałki, kładę je na zieleninie i polewam sosem balsamicznym.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*