Kurczak z suszonymi pomidorami, fetą i szałwią (przepis z konkursu BlogerChef)

Kurczak z suszonymi pomidorami, fetą i szałwią (przepis z konkursu BlogerChef)

Składniki:

 

- 1 pierś z kurczaka

- ser feta z krowiego mleka

- 6 listków szałwii

- olej rzepakowy około 2 łyżki

- garść suszonych pomidorów

- 1 opakowanie szpinaku

- 2 ząbki czosnku

- 1/3 szklanki białego wina

- jadalne kwiaty czosnku

- zioła prowansalskie

- sól, pieprz

 

Przygotowanie:

 

Pierś nacinam robiąc kieszeń. Umieszczam w niej pokruszony ser feta (ile się zmieści), kilka listków szałwii i suszone pomidorami. Zamykam wykałaczkami aby się nie rozwaliła w czasie pieczenia i posypuje ziołami prowansalskimi. Wlewam olej rzepakowy na patelnię i mocno nagrzewam. Mięso obsmażam z jednej i drugiej strony, dolewam wina, redukuje, przykrywam i smażę około 10 minut. W tym czasie robię szpinak wg tego przepisu (klik).

 

Na talerzu rozsypuje kwiaty czosnku. Kroję pierś na pół i ustawiam jedną stojąco, drugą leżąco. Podaję ze szpinakiem w miseczce.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*