Kurki

Kurki

 

 

Dziś dzień z kurkami. Na śniadanie podałam jajecznicę z kurkami a na obiad schabowy w sosie kurkowym. Zacznijmy od przepisu na jajecznicę z kurkami na cebuli i chili. Potrawa ta idealnie nadaje się dla skacowanych - testowałam 🙂

 

Jajecznica z kurkami na maśle, cebuli i chili. 

 

Składniki:

 

- pół opakowania kurek

- 1 papryczka chili

- 1/2 cebuli

- 6 jajek

- ćwiartka masła

- sól, pieprz

 

Sposób przyrządzenia:

 

Na patelnię z rozpuszczonym masłem podduszam cebulkę i chili aż będą miękkie i szkliste. Dodaję kurki wcześniej opłukane pod wodą NIE KROJONE. Smażę przez kilka minut aż odparuje z nich woda. Wbijam jajka i mieszam aż uzyskam idealną konsystencję.

 

Schab w sosie kurkowym z pure ziemniaczanym. 

 

 

Składniki:

 

- kotlety schabowe bez kości

- pół opakowania kurek

- 4 łyżki śmietany 18%

- 6 ziemniaków

- 1/2 cebuli

- 2 ząbki czosnku

- 2 łyżki masła

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 1/3 szklanki białego wina

- 30% mała śmietanka

- 2 łyżki cytryny

- sól, pieprz

 

Sposób przyrządzenia:

 

Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wlewamy oliwę i masło, wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Jak tylko się zeszkli, wlewamy wino oraz sok z cytryny i dusimy około 2 minut. Następnie wrzucamy kurki i dusimy przez około 5 minut, dolewamy śmietankę i przyprawiamy do smaku. Sos należy gotować tak długo aż nieco zgęstnieje.

 

Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, po ugotowaniu ubijam je z dużą ilością masła i kilkoma łyżkami śmietany 18%. Schabowe ubijam, oprószam solą, pieprzem i mąką zmieszaną z papryką słodką. Smażę na patelni z dwóch stron. Po usmażeniu kładę na talerz schabowego a na niego kurki w sosie. Smacznego!

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*