Kuskus z kurczakiem, oliwkami i fetą

Kuskus z kurczakiem, oliwkami i fetą

Postanowiłam wykorzystać woreczki z "Pomysłu na..." marki Winiary w nieco inny sposób! Mieszanki przypraw, do których dołączone są woreczki zawsze się przydadzą do innego dania a woreczki mają idealną wielkość do przygotowania kuskusu w piekarniku. Sama byłam zaskoczona tym, co z tego kreatywnego gotowania wyszło 🙂

 

 

Składniki (2 porcje):

 

- 1 opakowanie kaszy kuskus marki Kupiec

- 2 piersi z kurczaka

- 2 woreczki z Pomysłu na... marki Winiary

- 1 czerwona papryka

- 1 czerwona cebula

- garść czarnych oliwek

- łyżeczka kaparów

- garść suszonych pomidorów

- ser feta

- 1 łyżka przyprawy indyjskiej curry

- 1 łyżeczka kurkumy

- 1 łyżeczka soli i pieprzu

- 1 łyżeczka kolendry

- 1 ząbek czosnku

- 2 cm korzeń imbiru

- oliwa z oliwek

- olej

- 1/2 szklanki wody lub białego wina

 

Przygotowanie:

 

Wszystkie składniki kroję w paski. Do miski wsypuje kuskus dodaję do niego około 2 łyżki oliwy i oleju i mieszam palcami aż zrobi się mokry. Jeżeli jest za suchy, dodaje więcej oliwy. Następnie wsypuje do niego przyprawy, czosnek, imbir i suszone pomidory. Mieszam. Do woreczka wrzucam kuskus, dodaję paprykę, cebulę, oliwki, kapary, kurczaka. Dolewam wina, zamykam szczelnie woreczek. 1 woreczek to 1 porcja, więc czynność powtarzam. Woreczki wsadzam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę około 30 minut. Po wyjęciu na talerz, rozcinam woreczek, wysypuje zawartość i dodaję pokrojony w kostkę ser feta.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*