Łosoś na szparagach w sosie maślano – winnym (przepis na konkurs BlogerChef)

Łosoś na szparagach w sosie maślano – winnym (przepis na konkurs BlogerChef)

Składniki:

 

- filet z łososia dwie sztuki

- zielone szparagi pęczek

- 2,5 szklanki białego wina (wytrawne lub pół wytrawne)

- parę liści włoskiej kapusty

- pomidorki koktajlowe do dekoracji

- listek świeżej bazylii do dekoracji

- sól

- grubo ziarnisty pieprz (może być kolorowy)

- 4 liście laurowe

- 4 łyżki suszonego koperku

- 2 łyżki tymianku

- 2 łyżki rozmarynu

- 2 łyżki cukru

- 2 łyżki masła klarowanego

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- patyczki do szaszłyków Jan Niezbędny

 

Przygotowanie:

 

Szparagi łamię aby pozbyć się twardych końcówek, gotuję około 10 minut w wodzie z liściem laurowym, cukrem, oliwą, solą i szklanką wina. Przelewam je zimną wodą.

 

W dużym garnku nalewam około 1/2 wody jego objętości i dodaję: koperek, tymianek, rozmaryn, szklankę wina. Gotuję aż wytworzy się silna para. Nakładam na garnek bambusowe naczynie do gotowania na parze. Łososia nacieram solą i pieprzem. Odkrawam skórę do 1/2 jej długości i odwijam ją na patyku. Aby się nie wyślizgiwała, przecinam patyczek na pół a potem wzdłuż jakieś 2 cm. Tworząc "szczypce". Łososia gotuję na parze maksymalnie 15 minut.

 

Na patelni rozpuszczam masło, dodaję sól i pieprz i pól szklanki wina. Redukuje. Dorzucam szparagi i gotuję jeszcze 3 minuty. Przekładam szparagi na talerz, dekoruje pomidorkami, daję łososia i polewam sosem. Na koniec dekoruje świeżym listkiem bazylii.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*