Łosoś teriyaki

Łosoś teriyaki

Składniki:

 

- dwa filety z łososia

- 1/2 szklanki marynaty teriyaki marki Kikkoman

- 2 łyżki miodu

- 1 ząbek czosnku

- kawałek tartego imbiru

- 1/2 łyżeczki ostrej papryki

- 2 łyżki soku z cytryny

- 2 łyżki oliwy z oliwek

 

Łososia myję i solę. W kubku mieszam wszystkie składniki, wylewam marynatę na łososia i odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie łososia wyjmuję i kładę na patelni z oliwą z oliwek skórką do dołu i piekę około 5 minut. Po tym czasie odwracam łososia i piekę jeszcze 3 minuty aż zrobi się jasno różowy - upieczony. Marynatę przelewam do rondelka i gotuję przez około 10 minut aż zgęstnieje. Na talerzu kładę łososia a potem polewam go sosem. Można podać z ryżem lub makaronem ryżowym.

 

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*