Makaron z bobem w 20 minut

Makaron z bobem w 20 minut

Składniki:

 

- bób

- garść rukoli

- 1 czosnek

- 1 papryczka czuszka

- 2 łyżki masła klarowanego

- 50 ml białego wina

- 1 cebula

- parmezan

- kilka pomidorków cherry

- makaron (jaki lubicie ja proponuje tagliatelle lub spaghetti)

- sól, pieprz

 

Przygotowanie:

 

Bób gotuję w lekko osolonej wodzie. W tym samym czasie na patelni rozpuszczam masło, dodaję cebulę, czekam aż się zeszkli. Podlewam winem, dodaję czosnek i czuszkę. Kiedy wino nieco odparuje i sos zostanie zredukowany, dorzucam rukolę. W między czasie odcedzam bób i w tej samej wodzie gotuję makaron. Na koniec, kiedy makaron będzie już ugotowany wrzucam go na patelnię razem z bobem, dodaję pomidorki i dobrze mieszam aby sos oblepił makaron. Solę i pieprzę a na wierz daję świeżo starty parmezan. Dekoruje bazylią.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*