Makaron z dynią i orzechami włoskimi

Makaron z dynią i orzechami włoskimi

Uwielbiam jesień. Kalosze, szaliki, wykopki. Orzechy prosto z drzewa, dynia, kukurydza....jesień inspiruje nie tylko w modzie ale też w kuchni. Dziś zjemy makaron z dynią i orzechami włoskimi.

 

Składniki:

 

- Makaron z mąki durum (razowy)

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 6 orzechów

- tarty parmezan

- 1/3 łyżeczki grubego, kolorowego pieprzu

- 0,5 kg pokrojonej w kostkę dyni (bez pestek)

- 2 ząbki czosnku

- łyżeczka szałwii (lub rozmarynu)

- sół, pieprz

 

Pokrojoną w kostkę dynię, z czosnkiem, szałwią, solą i pieprzem wsadzamy do nasmarowanego oliwą z oliwek naczynia żaroodpornego i pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni prażymy aż się zarumienią wyłuskane i pokruszone orzechy włoskie. Po 20 minutach wyjmujemy dynię, mieszamy ją z orzechami, połową startego sera żółtego, przyprawiamy kolorowym pieprzem i wsadzamy jeszcze do piekarnika na około 1 minutę. Podajemy prosto z naczynia posypując pozostałą ilością sera.

 

 

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*