Makaron z owocami morza z cytrynową nutą

Makaron z owocami morza z cytrynową nutą

Składniki:

 

- 200 g ryby (dowolnej)

- 100 g kalmarów

- kilka krewetek

(lub mieszanka owoców morza)

- 1 cytryna

- 2 cm korzenia imbiru

- 1 ząbek czosnku

- łyżeczka kolendry

- łyżeczka kaparów

- 1/2 łyżeczki mielonej papryki chili

- 1/2 łyżeczki przyprawy Fish masala

- 150 ml białego wina

- oliwa z oliwek

- sól, pieprz

 

Przygotowanie:

 

Cytrynę obieram ze skórki. Skórkę koję na cienkie plasterki a środek na kwadraty. Odcedzam sok i wsadzam do kubeczka, zalewam oliwą z oliwek. Pokrojoną skórkę gotuję 3 razy w zimnej wodzie aby pozbyć się smaku goryczy. Na patelnię ustawioną na mały ogień, wlewam oliwę z oliwek, dodaję starty imbir i czosnek. Kolendrę ucieram, dodaję do oliwy razem z papryczką chili, kaparami, cytryną, skórką i Fish masala. Wrzucam owoce morza i zalewam winem. Duszę pod przykryciem aż owoce morza zrobią się miękkie. W między czasie gotuję makaron (dowolny) i kiedy jest prawie al dente przekładam go na patelnię i pozwalam mu dojść pod przykryciem. Podaję ze startym parmezanem.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz