Składniki:
- 200 g ryby (dowolnej)
- 100 g kalmarów
- kilka krewetek
(lub mieszanka owoców morza)
- 1 cytryna
- 2 cm korzenia imbiru
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka kolendry
- łyżeczka kaparów
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki chili
- 1/2 łyżeczki przyprawy Fish masala
- 150 ml białego wina
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cytrynę obieram ze skórki. Skórkę koję na cienkie plasterki a środek na kwadraty. Odcedzam sok i wsadzam do kubeczka, zalewam oliwą z oliwek. Pokrojoną skórkę gotuję 3 razy w zimnej wodzie aby pozbyć się smaku goryczy. Na patelnię ustawioną na mały ogień, wlewam oliwę z oliwek, dodaję starty imbir i czosnek. Kolendrę ucieram, dodaję do oliwy razem z papryczką chili, kaparami, cytryną, skórką i Fish masala. Wrzucam owoce morza i zalewam winem. Duszę pod przykryciem aż owoce morza zrobią się miękkie. W między czasie gotuję makaron (dowolny) i kiedy jest prawie al dente przekładam go na patelnię i pozwalam mu dojść pod przykryciem. Podaję ze startym parmezanem.