Zrobiła go Atka. Zniknął szybciej niż się pojawił na stole. Coś niesamowitego!
Składniki spodu:
- 135 g zmiksowanych suchych ciasteczek LU Digestive w czekoladzie
- 65 g rozpuszczonego masła
Składniki sernika:
- 1 kg sera twarogowego
- 200 g cukru
- 6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
- 8 łyżek zimnej wody
- 4 łyżki soku z cytryny
- 500 ml śmietany kremówki
- świeża mięta pęczek
- około 130 g czekoladek miętowych
Przygotowanie:
Zmielone ciastka łącze z rozpuszczonym masłem i wykładam nim spód foremki. Wkładam do lodówki. 100 m kremówki gotuję z garścią mięty i zostawiam pod przykryciem do wystudzenia. Jak już wystygnie odcedzam śmietankę i wyciskam liście mięty. Do sera dodaję cukier i miksuje. Żelatynę rozpuszczam w zimnej wodzie. Jak już napęcznieje podgrzewam ją w kąpieli wodnej aby stała się płynna. Dodaję razem z sokiem z cytryny do masy twarogowej. Odcedzone liście mięty miele i dodaję ze śmietanką do masy. Pozostałą ilość kremówki ubijam na bitą śmietanę i dodaję czekoladki miętowe w całości. Wykładam masę na foremkę z lodówki i wkładam ją tam jeszcze na przynajmniej godzinę. Dekoruję czekoladą i listkami mięty.