Mistrzowskie placki ziemniaczane z gulaszem (made by Mój Tata)

Mistrzowskie placki ziemniaczane z gulaszem (made by Mój Tata)

Składniki:

 

- 4 duże ziemniaki

- 2 cebule

- 2 ząbki czosnku

- 2 całe jajka

- szczypta soli

- 1 łyżeczka płaska pieprzu

 

Wszystkie składniki trę na tarce albo przez maszynkę i łączę ze sobą. Odcedzam wodę i zbieram łyżką skrobię, która powstała. Smażę na patelni grubo zalanej olejem do smażenia. Na gorące placki nakładam gulasz i łyżkę śmietany. Najlepiej smakuje z maślanką do picia.

 

 

Gulasz:

 

- 1 kg mięsa wieprzowego od pieczeni pokrojonego w kostkę

- 1 papryczka chili

- 3 czerwone papryki

- 2 cebule

- 2 ząbki czosnku

- łyżka mąki ziemniaczanej

- sól

- oliwa z oliwek

- łyżka masła

 

Przygotowanie: 

 

Mięso nacieram czosnkiem, solą, oliwą z oliwek i papryczką chili. Zostawiam na minimum 3 godziny. Na rozgrzaną patelnię wrzucam mięso i smażę aż będzie miękkie. W rondelku na oliwie i maśle, duszę cebulę i paprykę pokrojoną w kostkę. Dodaję gotowe, miękkie mięso i podlewam mąką ziemniaczaną połączoną z wodą aby nieco zagęścić. Przyprawiam do smaku.

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*