Muffiny czekoladowe, czekoladowo-bananowe i bananowe

Muffiny czekoladowe, czekoladowo-bananowe i bananowe

Doktoryzowałam się ostatnio nad różnicą między muffinami a babeczkami. Oprócz oczywistej - czyli dekoracyjnej okazuje się, że muffiny robi się zupełnie inaczej. Podstawową zasadą są składniki i to, że suche mieszamy razem a mokre razem i dopiero na samym końcu łączymy je ze sobą. Mieszamy za pomocą łyżki lub ręki, niedbale tak, żeby składniki się połączyły ale masa nie była zbita.

 

Składniki podstawowe:

 

- 1,5 szklanki mąki

- 3/4 szklanki cukru

- szczypta soli

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

- 1/2 szklanki oliwy z oliwek

- 2 jajka

- 1/2 szklanki mleka

 

W opcji bananowej do składników mokrych dodaje banana i miksuje go razem z jajkami i mlekiem na papkę. W opcji czekoladowej rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej z masłem i miksuje ją z jajkami i mlekiem. Kiedy łącze suche składniki z mokrymi robię to łyżką tak, aby masa była jak najmniej jednolita i napowietrzona. Z części ciasta robię muffiny bananowe, z części czekoladowe a w ostatnim przypadku łącze oba ciasta wlewając do mojej silikonowej formy najpierw najpierw czekoladowe a potem bananowe.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*