Muffiny o smaku pączków

Muffiny o smaku pączków

Wreszcie! Wreszcie mogłam wypróbować moją nową, silikonową foremkę na muffiny. Dostałam ją pod choinkę i od momentu jej rozpakowania czekałam na moment kiedy ją użyję. Zachciało mi się też pączków ale je zostawiam na tłusty czwartek 🙂 dlatego powstał eksperyment z muffinami o smaku pączków. Oczywiście wcale tak nie smakowały na dodatek dodałam do nich czekoladę ale tak czy siak były pyszne a forma świetnie się spisała.

 

Składniki:

 

- 1,5 szklanki mąki

- 3/4 szklanki cukru

- szczypta soli

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

- 1/2 szklanki oliwy z oliwek

- 2 jajka

- 1/2 szklanki mleka

 

Na glazurę:

 

- 1/2 kostki masła

- 1 opakowanie cukru cynamonowego

 

W jednej misce mieszam wszystkie suche składniki, w mikserze mokre. Mieszam mokre z suchymi i wypełniam nimi formę na jej 1/2 wysokości, wrzucam czekoladowe groszki, dopełniam do 3/4 i posypuje groszkami. Piekę w 180 stopniach przez 20 minut. Wyjmuje z piekarnika i formy i czekam aż wystygną. Na patelni rozpuszczam masło. Maczam w nim muffiny a potem obtaczam w cynamonowym cukrze. Pachną czekoladą i posypką z amerykańskich donatów 🙂

 

 

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*