Nadziewany pomidor podany na szynce parmeńskiej – Ugotowani

Nadziewany pomidor podany na szynce parmeńskiej – Ugotowani

O mojej przygodzie z programem "Ugotowani" możecie poczytać tu. A poniżej przepis na przystawkę,  która jest też wyśmienitym śniadaniem.

 

SKŁADNIKI

 

4 duże pomidory

1 pęczek świeżej bazylii

30 g orzeszków nerkowca

160 g szynki parmeńskiej

3 opakowania sera mozzarella

4 łyżki oliwy z oliwek

1 ząbek czosnku

sól

przyprawy do smaku: oregano, bazylia

2 bagietki

 

Sposób przygotowania:

 

Odcinamy górne części pomidorów i zachowujemy je, aby zrobić z nich daszki. Z pozostałej części pomidora wygrzebujemy łyżeczką miąższ i odkładamy do miseczki. Do miąższu dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę i oliwę z oliwek. W moździerzu ucieramy orzeszki nerkowca, świeżą bazylię i czosnek. Mieszamy wszystkie składniki i nadziewamy pomidory farszem, następ0nie przykrywamy je daszkiem. Kładziemy na szynce parmeńskiej. Dekorujemy świeżym listkiem bazylii. Podajemy z bagietką.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*