Oddawaj fartucha!

Oddawaj fartucha!

W jednym z polskich odcinków MasterChef pojawił się Kurt Scheller z przepisem na żeberka jagnięce. Dostałam totalnego ślinotoku i obsesyjnie pragnę zrobić to danie. Czekam aż osiągnę totalne apogeum lub popadnę w szaleństwo kulinarne i jak w Makro będą żeberka 🙂 Póki co, poniżej przepis pochodzący ze strony http://masterchef.tvn.pl a jak tylko się z nim zmierzę, to podzielę się zdjęciami i emocjami jaki mi towarzyszyły.

 

Żebra jagnięce pre sale po prowansalsku z sosem z tymianku i dzikiego pieprzu leśnego.

 

Składniki:

 

250 g żeberek jagnięcych – (french rack sposób w jaki są przygotowane 6-8 kości)

20 ml oliwy z oliwek

1 łyżka musztardy Dijon

Zioła prowansalskie, szczypta

5 g posiekanej naci pietruszki

1 ząbek czosnku

70 g bułki tartej

1 mała cebula

50 g masła

Sól

Dziki pieprz

 

Przygotowanie:

 

Dopraw jagnięcinę solą i pieprzem i podsmaż na oliwie do uzyskania brązowego/złocistego koloru. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni C na około 20 minut. Po 15 minutach posmaruj żeberka musztardą, używając do tego pędzla.  W międzyczasie  w misce wymieszaj miękkie masło z posiekanym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, cebulą, solą, pieprzem i bułką tartą. Całość rozwałkuj  na  cienki placek najlepiej na foli stretch. Placek przytnij do wielkości żeberek i połóż na mięsie  uprzednio posmarowanym musztardą ( nie przykrywaj kości).  Całość piecz jeszcze przez moment. Żeberka po wyjęciu z pieca powinny mieć złoty kolor.

 

Czas na przygotowanie:

 

30 minut

 

Sos:

 

Składniki:

 

50 ml czerwonego wina, wytrawnego

1 owoc dzikiego pieprzu

30 gram masła

2 gramy tymianku

 

Przygotowanie:

 

na patelnię z pozostałym tłuszczem po obsmażeniu jagnięciny wlej czerwone wino. Całość wymieszaj na wolnym ogniu i zredukuj, a następnie dodaj tymianek i całość doprowadź do wrzenia. Na sam koniec dodaj miękkie masło i całość wymieszaj tak, aby powstał gęsty sos. Następnie doprawić owocem dzikiego pieprzu. Sos powinien być podany tuż po przygotowaniu.

 

Ratatouille po nicejsku.

 

Składniki:

 

Pokrojone w kostkę warzywa:

1 biała cebula

1-2 ząbki czosnku

1 średnia cukinia

1 mały  bakłażana

1 papryka – kolor dowolny

1 pomidor

1 łyżka pasty pomidorowej

30 ml Oliwa z oliwek

½ łyżeczki ziół prowansalskich

Szczypta kminu rzymskiego

1 liść laurowy

Odrobina ziela angielskiego

Sól i pieprz

 

Przygotowanie:

 

Cebulę i czosnek podsmaż na oliwie z oliwek. Po chwili dodaj paprykę, cukinię i bakłażana, a następnie pomidora i pastę pomidorową. Dodaj zioła prowansalskie, liść laurowy, ziele angielskie i  dopraw przyprawami do smaku. Gotuj do chwili, aż warzywa będą miękkie. Zwykle około: 8-10 minut

 

Czas na przygotowanie:

 

15 minut

 

Pommes ( Ziemniaki) Anna z masłem truflowym.

 

Składniki:

 

200 g ziemniaków pokrojonych w cienkie i równe plastry

40 g masło klarowanego

Szczypta tymianku

5 ml oliwy truflowej

Sól i pieprz

 

Przygotowanie:

 

Ziemniaki pokrój w cienkie i równe plastry. Przełóż do miski i wymieszaj z roztopionym masłem i pozostałymi składnikami. Ceramiczne naczynie do pieczenia wysmaruj masłem i układaj w nim równomiernie plasterki ziemniaków.  Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni C i piecz przez około 25 minut.

 

Czas na przygotowanie:

 

35 minut

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz