Pieczeń wieprzowa w sosie śliwkowym

Pieczeń wieprzowa w sosie śliwkowym

Składniki:

 

- 0,5-1 kg wieprzowiny bez kości

- 1/2 cytryny

- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina

- 2 duże cebule

- ćwierć łyżeczki cukru

- 5 ziaren jałowca

- 2 gożdziki

- listek laurowy

- 5 ziarenek pieprzu kolorowego

- 5 ziarenek ziela angielskiego

-łyżka dżemu śliwkowego

- łyżeczka mąki

- łyżka masła

- szklanka bulionu

 

Ugotować marynatę z wina pokrojonej w plastry cytryny ( bez pestek) i przypraw korzennych. Umyte mięso włożyć do naczynia z przykrywką, obłożyć plastrami cebuli i marynatą. Włożyć do lodówki na minimum 24 godziny. Wyjąć mięso z zalewy opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i zostawić na 2-3 godziny. Po tym czasie obsmażyć na patelni z każdej strony, po czym ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, obłożyć cebulą z marynaty wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec powoli w 160 stopniach przez około 2-2,5 godziny, często skrapiajac przecedzoną zalewą. Jeżeli chcemy podać pieczeń na gorąco to robimy sos. Rozpuścić masło dodać mąkę, zrobić białą zasmażkę, dodać bulion i sos spod pieczeni zagotować, następnie dodać dżem i dokładnie wymieszać. Gęstym sosem polać mięso i jeszcze chwilę zapiekać.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*