Pierożki z ciasta francuskiego z nadzieniem z kurczaka i suszonych pomidorów

Pierożki z ciasta francuskiego z nadzieniem z kurczaka i suszonych pomidorów

Niezawodne ciasto francuskie, nad którym się znęcam od jakiegoś czasu :)) Dziś w wersji śródziemnomorskiej! Prawie.

 

Składniki:

 

- 1 opakowanie ciasta francuskiego

- 1 czerwona cebula

- 1 słoik oliwek czarnych

- 1 słoik pomidorów suszonych

- 3 ząbki czosnku

- 3 łyżki kaparów

- 1 jajko

- 3 piersi z kurczaka

- oliwa z oliwek

- przyprawa do kurczaka

 

Przygotowanie:

 

Kurczaka kroję w kostkę, obtaczam w przyprawie do kurczaka i smażę na oliwie z oliwek. W malakserze lub blenderze miksuje wszystkie pozostałe składniki z wyjątkiem jajka. Jajko rozbijam i rozcieram. Wyjmuje ciasto z lodówki i kroję go na prostokąty i smaruje jajkiem. Nakładam najpierw nadzienie z malaksera a potem ostygniętego kurczaka. Końce sklejam ze sobą i przygniatam widelcem. Smaruje jajkiem po wierzchu i piekę w 200 stopniach, na termoobiegu przez około 30-35 minut.

 

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*