Głowiłam się nad przepisem na konkurs drugiej edycji BlogerChef aż w końcu zaszyłam się w kuchni i wymodziłam takie oto danie.
Składniki na kurczaka:
- 2 piersi z kurczaka
- garść liści szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- folia spożywcza Jan Niezbędny
- świeży tymianek do dekoracji
Składniki na nadzienie:
- 2 łyżki mielonych orzechów (ja robiłam i z laskowymi i z włoskimi)
- skrawki kurczaka
- 1 jajko
- 1/2 małego opakowania śmietanki 30%
Składniki na sos serowy:
- 1/2 małego opakowania śmietanki 30%
- 20 dkg startego sera żółtego np: Serenada (dowolny gatunek)
- 1 łyżeczka białego pieprzu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta posiekanego świeżego tymianku
Składniki na purée z topinamburu:
- kilka bulw topinamburu
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
- 1/2 małego opakowania śmietanki 30%
Przygotowanie:
Purée: Topinambur obieram i gotuję jak ziemniaki aż będzie miękki. Przekładam go do malaksera lub miksera, dodaję masło, szczyptę soli. Łącze składniki. Powoli dolewam śmietankę aż uzyskam gładką konsystencję.
Sos serowy: W garnku podgrzewam śmietankę do wrzenia. Dodaję ser żółty i mieszam aż się rozpuści. Przyprawiam.
Nadzienie do mięsa: Skrawki mięsa, mielone orzechy miksuje na gładką masę. Dodaję jajko i śmietanę aż uzyskam konsystencje musu.
Mięso: Piersi z kurczaka oporządzam, odkrawam skrawki mięsa aby pierś była równa. Rozbijam ją na płasko. Na patelni, na maśle przysmażam pokrojony w plasterki czosnek. Dodaję szpinak blanszuje. Na rozłożone piersi nakładam wcześniej przygotowany mus, dodaję szpinak i zawijam w folię spożywczą. Gotuję przez 20 minut.
Pierś podaję na talerzu z sosem serowym i pure, dekoruje tymiankiem (na zdjęciu jest rukola bo mi się skończył tymianek).