Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem i musem orzechowym z purée z topinamburu i sosem serowym

Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem i musem orzechowym z purée z topinamburu i sosem serowym

Głowiłam się nad przepisem na konkurs drugiej edycji BlogerChef aż w końcu zaszyłam się w kuchni i wymodziłam takie oto danie.

 

Składniki na kurczaka:

 

- 2 piersi z kurczaka

- garść liści szpinaku

- 1 ząbek czosnku

- 1 łyżka masła

- folia spożywcza Jan Niezbędny

- świeży tymianek do dekoracji

 

Składniki na nadzienie:

 

- 2 łyżki mielonych orzechów (ja robiłam i z laskowymi i z włoskimi)

- skrawki kurczaka

- 1 jajko

- 1/2 małego opakowania śmietanki 30%

 

Składniki na sos serowy: 

 

- 1/2 małego opakowania śmietanki 30%

- 20 dkg startego sera żółtego np: Serenada (dowolny gatunek)

- 1 łyżeczka białego pieprzu

- pół łyżeczki gałki muszkatołowej

- szczypta posiekanego świeżego tymianku

 

Składniki na purée z topinamburu: 

 

- kilka bulw topinamburu

- 2 łyżki masła

- szczypta soli

- 1/2 małego opakowania śmietanki 30%

 

 

Przygotowanie:

 

Purée: Topinambur obieram i gotuję jak ziemniaki aż będzie miękki. Przekładam go do malaksera lub miksera, dodaję masło, szczyptę soli. Łącze składniki. Powoli dolewam śmietankę aż uzyskam gładką konsystencję.

 

Sos serowy: W garnku podgrzewam śmietankę do wrzenia. Dodaję ser żółty i mieszam aż się rozpuści. Przyprawiam.

 

Nadzienie do mięsa: Skrawki mięsa, mielone orzechy miksuje na gładką masę.  Dodaję jajko i śmietanę aż uzyskam konsystencje musu.

 

Mięso: Piersi z kurczaka oporządzam, odkrawam skrawki mięsa aby pierś była równa. Rozbijam ją na płasko. Na patelni, na maśle przysmażam pokrojony w plasterki czosnek. Dodaję szpinak blanszuje. Na rozłożone piersi nakładam wcześniej przygotowany mus, dodaję szpinak i zawijam w folię spożywczą. Gotuję przez 20 minut.

 

Pierś podaję na talerzu z sosem serowym i pure, dekoruje tymiankiem (na zdjęciu jest rukola bo mi się skończył tymianek).

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*