Pijane kokosanki

Pijane kokosanki

Rozkosznie kaloryczne z odrobiną egzotyki.

 

Składniki na ciasto:

 

- 3 szklanki mąki

- 3 jaka

- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 kostka margaryny

- 1 szklanka cukru

- 9 łyżek mleka

 

Składniki na polewę czekoladową:

 

- 1,5 szklanki cukru

- 6 łyżek kakao

- 1/2 szklanki wody

- 1 opakowanie wiórek kokosowych

- 1 łyżeczka rumu

- 3 krople zapachu rumowego

 

Margarynę ucieram z cukrem, dodaję żółtka, mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Z białek ubijam pianę i dodaję na końcu mieszając drewnianą łyżką delikatnie. Wykładam do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blachy, wyrównuję i piekę ok 30 minut w 180 stopniach.

 

Na drugi dzień lub jak ciasto wystygnie całkowicie, robię polewę czekoladową.  Kakao, cukier i wodę trzeba zagotować, dodać rum i zapach rumowy. Wymieszać i lekko przestudzić. Ciasto kroję w kostke i wkładam do polewy a następnie obtaczam w wiórkach kokosowych. Możecie użyć innego alkoholu i zapachu ale rumowy jest idealny!

 

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*