Pizza z aromatycznym sosem pomidorowym

Pizza z aromatycznym sosem pomidorowym

Zaczęłam robić sos pomidorowy do krewetek ale tak zapachniało mi Włochami, że natychmiast zmieniłam zdanie i zrobiłam pizzę. Uwielbiam zimę, zapach palonego w piecu drewna i ciepłą, aromatyczną pizzę. Pieca może nie mam ale w około unosi się zapach z kominków, co mnie w zupełności wystarcza. Zima za oknem a w domu ciepło i smacznie.

 

Składniki na sos:

 

- 1 opakowanie przecieru pomidorowego Podravka

- 1 cebula pokrojona w kostkę

- 1 łyżka cukru trzcinowego Food & Joy

- 1 łyżka oregano

- 1 łyżka bazylii

- 1 łyżka oliwy z oliwek Bertolli

- 4 ząbki czosnku

- 1/4 kostki masła lekko solonego  Lurpak

- sól i gruboziarnisty pieprz do smaku

 

Wszystkie składniki wrzucam do garnka, cebulę kroję na kostkę, czosnek miażdżę. Gotuje sos około 1,5-2 godzin na małym ogniu, mieszając. Dlatego mnie tak uwiódł zapachem! Przepis na ciasto do pizzy znajdziecie w moim wrześniowym przepisie na pizze. Jak już kiedyś pisałam, w pizzy najfajniejsze jest to, że możesz sobie wybrać jakie składniki lubisz i zrobić sobie nią co ci w duszy gra. Ja dodałam do swojej jeszcze czarne oliwki Food&Joy, w cenie 4.69 zł.

 

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*