Placki śniadaniowe z ricottą

Placki śniadaniowe z ricottą

Naprawdę pyszne. Robi się je prosto, są świetną alternatywą kiedy nie chce się iść rano do sklepu a w  lodówce nie ma nic, poza konfiturami, jajkami i serkiem. Nada się też serek homogenizowany lub mascarpone, jednak ricotta nadaje placką specyficzny smak.

 

Składniki:

 

- 1 opakowanie sera ricotta

- 100 ml mleka

- 1 szklanka mąki

- ½ łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 jajka

- 1 łyżka cukru

- olej do smażenia

- jako dodatki: cukier puder, konfitura lub miód

 

Wszystkie składniki z wyjątkiem oleju i dodatków mieszam ze sobą. Ciasto ma mieć konsystencje takiego jak na naleśniki, jeżeli macie za gęste - dodajcie więcej mleka. Smażę na dobrze rozgrzanym oleju i podaje jeszcze ciepłe.

 

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*