Polędwica wieprzowa w sosie figowym

Polędwica wieprzowa w sosie figowym

Lub, jak stwierdził nasz przyjaciel Krupiszon - stringowym 🙂 Jak zwał, tak zwał ale chłopaki zjedli do ostatniej ostatniej figowej pestki.

 

Składniki:

 

- około 1 kg polędwicy wieprzowej

- 2 ząbki czosnku

- oliwa z oliwek

- 1/3 kostki smalcu

- 3 gałązki świeżego rozmarynu

- sól, pieprz

 

Sos figowy:

 

- 4 figi

- 1/2 szklanki czerwonego wina

- 1 łyżka miodu

- 2 łyżeczki soku z cytryny

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- 1 czerwona cebula

- 1 ząbek czosnku

 

Przygotowanie:

 

W garnku na oliwie podsmażam cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Podlewam winem, dodaję pokrojone byle jak figi i pozostałe składniki. Gotuję około 1 godziny aż zrobi się konsystencja dżemu.

 

Polędwice smaruje oliwą, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i pokrojonym drobno rozmarynem. Najlepiej jak przegryzie się w takiej marynacie przez noc ale godzina przed podaniem też będzie ok. Smalec roztapiam na patelni, obsmażam polędwice z dwóch stron i wsadzam ją do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15 minut. Po tym czasie odstawiam ją na 10 minut aby mięso odpoczęło.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*