Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowym z chili część 2

Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowym z chili część 2

Po zrobieniu kroku pierwszego przepisu Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowym z chili część 1 wyjmuje mięso z lodówki, kroje na kotlety, lekko rozbijając. Układam do naczynia żaroodpornego razem z marynatą z pod mięsa. Polewam miodem i wlewam sok z 1 pomarańczy (lub 1/4 szklanki soku z kartonu). Piekę 15 - 20 minut w 180 stopniach w piekarniku. Po wyjęciu, sos z pod mięsa przelewam na patelnie sos z naczynia żaroodpornego, dodaję 1 łyżkę miodu, wrzucam płatki chili, mieszam i redukuję sos aby zgęstniał. Polewam polędwiczki, podaję z talarkami z ziemniaków.

 

W ostatniej chwili zmieniłam i podałam z ryżem, bo sos jest tak dobry, że aż się prosi polać nim ryż. Aha i uważajcie na płatki chili, są bardzo ostre, sugeruje dać szczyptę dla tych co nie przepadają za ostrym, połowę opakowania dla tych co lubią a dla Witka, który doprawia potrawy Tabasco - całe opakowanie.

 

 

Składniki:

 

- 4 łyżki miodu

- 1 pomarańcza

- płatki chili Kamis Kulinarne Inspiracje

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*