Pomysł na…Winiary. Tadżin z rybą.

Pomysł na…Winiary. Tadżin z rybą.

Podczas kiedy na Fan Page Przyjaciół Winiary wszyscy zachwycają się galaretkami ( o zdanie powinnam zapytać Kostka bo to najlepszy tester galaretek), ja skupiłam się na kostkach Winiary. Sposobność trafiła się do tego wyjątkowa, bo gotowałam wspólnie z moją przyjaciółką Anią, która na co dzień zamieszkuje Belgię i bardzo rzadko spędzamy właśnie takie chwile razem.

 

Padło na tadżin, więc będzie on w trzech odsłonach pod trzy różne kostki i mięsa. Na pierwszy ogień tażin z rybą. Niebo w gębie!

 

Składniki:

 

- 2 duże, dowolne ryby (my wybrałyśmy dorsza)

- 4 cebulki szalotki

- 7 ząbków czosnku

- 2 puszki pomidorów

- 1 laska cynamonu

- 2 ostre papryczki chili

- 4 liście kafiru

- 2 łyżki papryki słodkiej w proszku

- 2 łyżki przyprawy marokańskiej

- 1 kostka warzywna Winiary

- masło klarowane do smażenia

 

Chlebek naan:

 

- 2 szklanki mąki pszennej

- Szczypta soli

- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego

- 1/2 szklanki mleka

- około 15 g drożdży, my nie miałyśmy więc użyłam 1 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Przygotowanie:

 

W garnku o grubym dnie, na maśle klarowanym przysmażam cebulkę. Dodaję czosnek, pomidory z puszki wraz z zalewą, wszystkie przyprawy, liście kafiru i cynamon oraz kostkę warzywną. Gotuję pod przykryciem przez 45 minut. Rybę kroję w kostkę i pod koniec gotowania dodaję ją na 15 minut do gulaszu.

 

Mąkę przesiewam, dolewam jogurtu, mleka, proszku i soli. Wyrabiam na ciasto o konsystencji pizzy. Odstawiam do wyrośnięcia na około 30 minut. Urywam kawałki ciasta, wałkuje i smażę na maśle rozgrzanym na patelni aż ładnie urośnie i się przyrumieni.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*