Przegrzebki flambirowane w brandy

Przegrzebki flambirowane w brandy

Uwielbiam! Są genialne bo można je podać na milion sposobów, praktycznie wszystko do nich pasuje a przy tym są tak delikatne i szlachetne same w sobie, że szkoda je zarzynać nadmiarem jakiś składników. Ja swoje przygotowałam w śmietanowym sosie z brandy i zapiekłam w piekarniku. Świetna przystawka.

 

Składniki:

 

- 6 przegrzebków

- 1/2 śmietanki kremówki 30

- szczypta soli

- ok 75 ml brandy

- bułka tarta lub okruszki z chleba

- 1/4 masła

- szczypta startego drobno, żółtego sera

- zielona pietruszka

 

Przygotowanie:

 

Przegrzebki myję, osuszam, solę. Na patelni rozpuszczam masło. Przegrzebki smażę po 1 minucie z każdej strony, dolewam brandy i podpalam. Kiedy ogień się wypali dodaję śmietanę kremówkę. Całą zawartość patelni przelewam na muszlę, posypuję bułką tartą zmieszaną z serem. Zapiekam w 220 stopniach przez około 2 minuty. Podaję posypane pietruszką.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*