Przepis konkursowy

Przepis konkursowy

No kochani, koniec konkursu się zbliża, przepisy spływają, przyznam, że są apetyczne! Dzisiaj przepis na piernikowe muffiny świąteczne z żurawiną i orzechami. Nie powiem, ślinka mi cieknie. Czekam na kolejne!

Przepis na konkurs z oliwami Bertolli i Carbonel od Agnieszki D.

Piernikowe muffiny świąteczne z żurawiną i orzechami

(na 15-16 sztuk)

2 szklanki mąki

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szklanki cukru

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru waniliowego

2 łyżki kakao

3 łyżki przyprawy do piernika

1/2 szklanki suszonej żurawiny

1/2 szklanki siekanych orzechów

2 jajka

1 szklanka mleka/ jogurtu/ maślanki

1/2 szklanki oliwy (np.Bertolli)

Do jednej miski wsypać produkty sypkie oraz bakalie. W drugiej misce wymieszać jaja, mleko i oliwę i wlać do suchych składników. Całość wymieszać niezbyt dokładnie. Przełożyć łyżką do foremek - każdą wypełnić do 2/3. Piec w 200 st. przez 20 minut.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*