Przysmak małopolskie: Jagnięcina w sosie miętowym.

Przysmak małopolskie: Jagnięcina w sosie miętowym.

Razem z Michałem z Radia Plus uczyliśmy się przyrządzać jagnięcinę w sosie miętowym według przepisu Szefa Kuchni Restauracji Grande Grill. Jak się okazuje nie takie mięso straszne jakby go przedstawiali, najważniejsze żeby było świeże i z wiadomego pochodzenia. Co prawda to, które my przygotowaliśmy pochodzi z hodowli z Bieszczad ale w Małopolsce jagnięcina jest jednym z przysmaków, który szczególnie Wam polecam. Nawet w zeszycie z przepisami mojej PraBabci Ani znajduje się kilka pomysłów podania tego przysmaku.

 

Składniki:

 

- wiązka rozmarynu

- wiązka mięty

- czosnek

- oliwa

- musztarda francuska

 

Marynata do mięsa: Miażdżymy ząbek czosnku, rozmaryn drobno kroimy i wszystko mieszamy z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Wkładamy mięso do marynaty na minimum 4 godziny.

 

Sos do mięsa: Mięte drobno siekamy. Mieszamy razem z 4 łyżkami oliwy, 1 łyżką musztardy francuskiej i kilkoma kroplami cytryny. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

 

Smażenie: na rozgrzanej patelni grillowej smażymy mięso wyjęte z marynaty po 4 minuty z każdej strony.

 

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*