Dziś proponuje Wam pstrągi pełne smaku cytryny, czosnku i rozmarynu, pod chmurką z musztardy francuskiej. Do tego rozmarynowe ziemniaki. Zamiast pstrąga możecie użyć filetów z karpia, będzie równie smacznie i jest to jedna z moich propozycji na Wasz wigilijny stół.
Składniki:
- 4 pstrągi oczyszczone
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- pół cytryny
- 2 łyżki przyprawy do ryb Kamis
- 2 łyżki rozmarynu ( jeżeli macie gałązki to 4 sztuki)
- 1 łyżeczka chili
- 1/4 szklanki wina białego
- 4 małe kawałki masła czosnkowego Lurpak
- 4 łyżeczki musztardy francuskiej
- sól do smaku
Oczyszczone pstrągi nacieram czosnkiem roztartym z solą i przyprawą do ryb. Naczynie żaroodporne smaruje oliwą z oliwek, przekładam ryby do niego. Cytrynę kroję na plasterki i wsadzam do każdego brzucha razem z małym kawałkiem masła. Posypuje rozmarynem, chili (jeżeli macie gałązki rozmarynu to wsadźcie je do brzucha razem z cytryną i masłem), smaruje musztardą po całości, podlewam winem. Tak przygotowane piekę w 250 stopniach na grillu z termoobiegiem, razem z pokrojonymi w ćwiartki ziemniakami, które również posypuje rozmarynem. Pieczenie trwa 15-20 minut więc możecie ziemniaki wsadzić trochę później. W połowie pieczenia dobrze jest rybę obrócić aby z każdej strony była lekko chrupiąca.Cebulę karmelizuje na patelni i po wyciągnięciu ryby nakładam ją na jej wierzch.