Pstrąg w rozmarynie

Pstrąg w rozmarynie

Dziś proponuje Wam pstrągi pełne smaku cytryny, czosnku i rozmarynu, pod chmurką z musztardy francuskiej. Do tego rozmarynowe ziemniaki. Zamiast pstrąga możecie użyć filetów z karpia, będzie równie smacznie i jest to jedna z moich propozycji na Wasz wigilijny stół.

 

Składniki:

 

- 4 pstrągi oczyszczone

- 4 ząbki czosnku

- 1 cebula

- pół cytryny

- 2 łyżki przyprawy do ryb Kamis

- 2 łyżki rozmarynu ( jeżeli macie gałązki to 4 sztuki)

- 1 łyżeczka chili

- 1/4 szklanki wina białego

- 4 małe kawałki masła czosnkowego Lurpak

- 4 łyżeczki musztardy francuskiej

- sól do smaku

 

Oczyszczone pstrągi nacieram czosnkiem roztartym z solą i przyprawą do ryb. Naczynie żaroodporne smaruje oliwą z oliwek, przekładam ryby do niego. Cytrynę kroję na plasterki i wsadzam do każdego brzucha  razem z małym kawałkiem masła. Posypuje rozmarynem, chili (jeżeli macie gałązki rozmarynu to wsadźcie je do brzucha razem z cytryną i masłem), smaruje musztardą po całości, podlewam winem. Tak przygotowane piekę w 250 stopniach na grillu z termoobiegiem, razem z pokrojonymi w ćwiartki ziemniakami, które również posypuje rozmarynem. Pieczenie trwa 15-20 minut więc możecie ziemniaki wsadzić trochę później. W połowie pieczenia dobrze jest rybę obrócić aby z każdej strony była lekko chrupiąca.Cebulę karmelizuje na patelni i po wyciągnięciu ryby nakładam ją na jej wierzch.

 

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

*